Navštívili sme kráľovské mesto Krakow, čo by si určite nemal vynechať pri jeho návšteve?

 Miliónové mesto do ktorého sme sa zamilovali a Vy nebudete výnimkou. Okrem nespočetného množstva historických pamiatok, kultúrnych udalostí a príjemných podnikov Vás Krakow priláka svojou neďalekou lokalitou a pomerne nízkymi cenami. My sme si pre Vás pripravili miesta a udalosti, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Tie v bežných sprievodcoch nenájdete.

Pokiaľ Vás cestovanie zaujíma určite nepremeškajte aj náš rozhovor s dvoma mladými slovenskými študentkami, ktoré sa vydali naprieč Európou stopom a vyspovedali sme ich. Máš aj ty zaujímavý príbeh? Cestoval si po svete a máš z výletu veľa zážitkov a fotiek alebo aj video? Určite sa nám ozvi na facebook alebo email a radi ťa vyspovedáme. Poďte sa už ale s nami pozrieť do Krakowa.

SCHINDLEROVA TOVÁREŇ

Na Lipowej ulici č. 4 sa nachádza niekdajšie administratívne sídlo fabriky Oskara Schindlera. Tento nemecký továrnik zachránil 1200 Židov pred smrťou v koncentračných táboroch (odporúčame pozrieť si film Stevena Spielberga Schindlerov zoznam natáčaný aj v Krakowe). Dnes táto budova slúži výstave „KRAKOW  – Čas okupácie 1939 – 1949.“ Táto expozícia Vás vtiahne priamo do priestoru a času druhej svetovej vojny, priblíži Vám životné osudy židovských a nemeckých obyvateľov tohto mesta a nazriete aj do samotnej Schindlerovej kancelárie.

FESTIVAL ŽIDOVSKEJ KULTÚRY

Aj tento rok sa v dňoch od 25. júna – 5. júla uskutoční v poradí už 25. Festival židovskej kultúry, ktorý prezentuje súčasnú židovskú kultúru zo všetkých kútov sveta. Počas týchto dní sa konajú mnohé výstavy, koncerty, prehliadky, diskusie ale dokonca aj nespútaná zábava pod vedením DJov až z Tel Avivu. Na niektoré udalosti je potrebné si zakúpiť lístok, ale väčšina je úplne zadarmo ako napríklad vstupy do synagóg, či múzeí. Viac informácii nájdete na http://jewishfestival.pl/index,en.html

photo via.www.polin.pl

ZAKRZÓWEK

Neďaleko majestátneho kráľovského zámku Wavel sa nachádza aj toto krásne jazierko. Hoci ide o miesto oficiálne pre verejnosť uzavreté (aj z dôvodu častých život končiacich nehôd), stretnete tu mnoho domácich, ale aj turistov. Neodolateľne modrá a takmer bezodná umelo vytvorená nádrž je veľkým lákadlom na kúpanie aj potápanie, či rekreáciu a grilovanie počas krásnych slnečných dní.

FORUM PRZESTRZENIE

Po dlhých pochôdzkach mestom a pamiatkami Vám odporúčame oddýchnuť si na brehu Visly vo farebných ležadlách so sviežimi drinkami a chutným jedlom. Z pôvodne schátraného hotela, z ktorého tam ostal iba príznačný názov Recpcja (recepcia) je dnes skvelý a úspešný podnik. Konajú sa tu mnohé workshopy, koncerty a v lete nechýba ani premietanie filmov. Nezabudnite si pozrieť aj ich facebook.

CHARLOTTE BISTRO

Francúzske štýlové bistro sa pýši pečivom robeným priamo na mieste niekoľkokrát do dňa. Bagety a chleby pripravované podľa starej francúzskej receptúry Vás jednoducho dostanú na prvé zakusnutie. Bohaté menu dopĺňa aj domáca nutella z bielej a hnedej čokolády. A aby sme nezabudli,  ani sa nepokúšajte odolať francúzskemu vínu! Pobočky nájdete aj vo Varšave, či Wroclawe. http://www.bistrocharlotte.com/

FREE WALKING TOUR

Ak nemáte mapu, kompas a ani dobrý orientačný zmysel, neviete po poľsky, v Krakowe nepoznáte nikoho a predsa chcete vidieť všetky krásy tohto mesta, odporúčame Vám využiť služby sprievodcov, ktorí to robia zadarmo, s láskou a zanietením! FREE WALKING TOUR je nezisková organizácia, ktorá prostredníctvom dobrovoľníkov sprevádza turistov. Podľa Vášho výberu sa môžete zúčastniť prehliadky historického mesta, židovského Krakowa, food tour počas ktorej ochutnáte najlepšie a unikátne jedlá tohto mesta alebo prehliadky, počas ktorej spoznáte temné stránky mesta, jeho mýty a legendy.

Okrem uvedených ponúkajú aj platené sprievodcovské služby. A to všetko s anglickým alebo španielskym výkladom! Ako z názvu vyplýva, ide o prehliadky, ktoré sa realizujú výlučne pešo a je na Vás, či na záver dáte sprievodcovi za jeho kvality a vedomosti nejakú finančnú odmenu alebo nie. Väčšina týchto akcií sa koná každý deň a za každého počasia. Podrobný rozpis ale nájdete na tomto odkaze.

Miestom stretnutia je u všetkých neplatených prehliadok Hlavné námestie pred Bazilikou nanebovzatia najsvätejšej Panny Márie a spoznávacím znakom je vlajka s nápisom FREE WALKING TOUR ako na fotografii dole.

 

Veríme, že aj tento článok pomôže Váš pobyt v Krakowe zmeniť na nezabudnuteľný zážitok s ľuďmi, ktorí za to stoja! Ak máte aj Vy nejaké osobné skúsenosti, tipy a rady, neváhajte komentovať! 

Chod hore