Žena z koncentráku povedala svojmu bývalému dozorcovi z Osvienčimu niečo, čo nikto nečakal

Od druhej svetovej vojny a koncentráku ubehlo veľa rokov, ale stále ide o citlivú tému ktorou si ľudia pripomínajú, ako môžu niektorí obyvatelia našej planéty hlboko klesnúť.  Taký dojemný moment na súde s nacistickým vrahom nečakal nikto z prítomných. Židovka Eva Kor (81) najprv opísala hrôzy koncentračného tábora v Osvienčime a potom verejne odpustila súdenému gestapákovi Oskarovi Gröningovi (93).

zdroj:huffingtonpost.com

V severonemeckom Lüneburgu pokračuje súd s „účtovníkom z Osvienčimu“ Gröningom. Ten je zodpovedný za smrť vyše 3000 židov a možno aj viac. K morálnej zodpovednosti sa už bývalý gestapák, ktorý sa pohybuje len s pomocou paličky priznal. Veľké diskusie ale vyvolalo rozprávanie otrasných osvienčimských pomerov svedkyňou Evou Kor. Tá popisovala, ako sa spolu so svojím dvojčaťom stala obeťou neľudských pokusov doktora Josefa Mengeleho. „Ten netvor stál pri mojej posteli a môjmu utrpeniu sa ešte vysmieval. Doteraz neviem, čo mi to vlastne Mengele pichal injekciami do žíl, „uviedla žena.

12494932_10206103679132513_5738090614920388814_n (1)
Foto: Facebook

Na záver pristúpila k obžalovanému Gröningovi a objala ho. On ju pobozkal na tvár. „Nie, nebolo to plánované. Ale bolo to normálne stretnutie dvoch ľudí. Tak sa predsa majú dvaja ľudia k sebe správať. Z dvoch dávnych nepriateľov sa stali dvaja obyčajní ľudia, „povedala žena, ktorá prežila holokaust. K ich prvému stretnutiu došlo už pred jej výpoveďou. „Stretla som Oskara Gröninga, predstavila sa mu a podala mu ruku na znamenie odpustenia. On siahol po mojej paži a omdlel. Čudovala som sa tomu a zavolala som pomoc, „opísala žena, ktorá teraz žije v americkej Indiane.


Foto: Twitter

Chod hore