Dokážete spočítať koľko je na obrázku farieb? Nedokáže to takmer nikto

Farebné vnímanie sa u mnohých z nás značne odlišuje. Receptory farebného videnia oka sú tzv. Čapíky a na ich množstvo záleží, koľko farieb spektra rozlišujete. Uvádzame text profesorky Diany Dervalové. Môžete z neho odvodiť, aký svet vidíte a aký ho vidia iní ľudia.

Skúste spočítať koľko odtieňov má toto spektrum

Menej ako 20:    Vaše videnie je dichromatické, čo znamená, že máte len 2 typy čapíkov. „Ale nič si z toho nerobte, ste v dobrej spoločnosti, veď psy sú tiež dichromaty“, žartuje profesorka. Je možné, že najčastejšie nosíte čierne, béžové alebo šedé oblečenie. 25% obyvateľov Zeme je dichromatických.

Medzi 20 a 33: Máte k dispozícii trichromatické videnie, máte teda 3 typy čapíkov (dobre rozlišujete odtiene fialovej, šedej, zelenej a červenej farby). To je bezchybné, veď do tejto kategórie spadá polovica obyvateľov Zeme!

Medzi 33 a 39: Oho! Ste tetrachromat! Ste ako včely, máte 4 druhy čapíkov a vnímate väčšinu farieb spektra. Asi vás dráždi žltá a asi ju nebudete mať v šatníku.

Viac ako 39: Skúste si test dĺžky znova, je tam len 39 odtieňov a na monitore (na rozdiel od papierovej verzie testu) je ich dobre pozorovateľných len 35.

Koľko odtieňov napočítali vaši priatelia? Porovnajte si výsledky. Zdieľajte článok a uvidíte ako to vidia vaši priatelia. 

Chod hore