Tip na knihu: Nie som taká – Lena Dunhamová

Lena Dunhamová. Hviezda úspešného seriálu Girls z produkcie HBO. Nominovali ju zaň na osem cien Emmy a vyhrala dva Zlaté glóbusy vrátane ceny za najlepší ženský herecký výkon. Pravidelne prispieva do časopisu The New Yorker.  A teraz jej vyšla kniha Nie som taká, v ktorej odhaľuje kus svojho života.

Hviezda seriálu Girls rozpráva o tom, čo ju život naučil. Lena predstavuje zábavnú, vyčerpávajúcu a naozaj úprimnú zbierku osobných esejí, vďaka ktorej ju pokladajú za jednu z najoriginálnejších mladých spisovateliek súčasnosti.
V knihe Nie som taká opisuje skúsenosti, ktoré si osvojila na ceste životom: zamilovanie, pocit samoty, päť kíl nadváhy, hoci je len zdravú stravu, potrebu ukázať sa v miestnosti plnej mužov, čo sú dvakrát starší ako ona, nájdenie ozajstnej lásky a to najdôležitejšie – odvahu veriť v to, že si práve jej príbeh zaslúži pozornosť.

Prepáč. Mám zaracha. Možno niekedy nabudúce.

Napríklad kapitola Priprav ma o panenstvo (Nie, vážne je tvoje) je svedectvo o Dunhamovej prvej sexuálnej skúsenosti, ako aj o jej očakávaniach pri samotnom akte, ktoré sa celkom nenaplnili.
V ďalších častiach skúma svoju náklonnosť  a vzťah k mužom, medituje na tému jej celoživotnej posadnutosti smrťou a zomieraním.

V kapitole Neodrbala som ich, ale vrieskali na mňa si predstavuje, ako v osemdesiatke napíše nový pravdivý životopis. Už nebude hľadieť na slušnosť, preto reálne opíše sexizmus a povýšenectvo, s ktorými sa v Hollywoode stretla.

Prečítajte si úryvok z novinky Nie som taká:
Vždy ma priťahovali hlupáci. Od papuľnatých čudákov, z ktorých sa nakoniec vykľujú celkom fajn ľudia, až po sociopatov závislých od sexu. Ich spoločný menovateľ je zlý prvý dojem a potreba dať mi lekciu.
Priatelia: Ste na mňa drzí v obchode so zdravou výživou? Vzbudíte vo mne záujem. Ignorujete ma v spoločnosti? Všimnem si aj to. Najviac sa mi páči, keď je chlap zozačiatku hrubý, potom vysvetlí, že je to jeho obranný mechanizmus, a keď ho trochu spoznáte, zistíte, je ešte horší. Keď som prekročila prvé štvrťstoročie svojho života a dala sa dokopy s naozaj milým človekom, všetko sa zmenilo. Teraz mám odvykačku od hlupákov, takže ak sa stretnem s niekým, kto sa správa podľa spomínaného kľúča, ešte to pre mňa nie je bezpečné.
Hlupáci ma priťahovali odnepamäti. Predpubertálne prázdniny som strávila na chate pri jazere, schúlená na otrhanom gauči, v maminom tričku s nápisom Pozor, jama, a pozerala som filmy ako Navždy spoluV mesačnom svite. Z týchto príbehov o túžbach mladých som si vzala iba to, že ak vás má chlap naozaj rád, postrieka vás vodnou pištoľou a dá vám napríklad prezývku Tučko. Keď vás zhodí z bicykla a máte rozbité kolená, ako odškodné vás musí pobozkať.

Začítajte sa do kapitoly Priprav ma o panenstvo z knihy Nie som taká.

Chod hore