Typ na knihu: Jo Nebso a jeho Polnočné slnko

Krv na snehu zanecháva stopy za polárnym kruhom. Majster severského krimi Jo Nesbo prichádza s novinkou Polnočné slnko, ktoré dánsky magazín Nordjyske Stiftstidene opísal jednoducho: „Vynikajúco napísané…farbisté, zábavné a zároveň plné zmysluplnej filozofie.“

 

Píšu sa 70-te roky. Ďaleký sever Nórska. Opustená dedina Kåsund.
Jej obyvatelia sú laestadiáni, členovia náboženskej sekty, ktorá zväzuje ich životy prísnymi pravidlami.
Jedného dňa ich pokoj naruší cudzinec Ulf.

Vystúpil som z autobusu uprostred noci. Zažmúril som oči do slnka, čo sa skrývalo za ostrovom kdesi na severe. Červené a unavené. Ako ja. Za horizontom pokračovalo more. A za morom leží severný pól. Tam by ma možno nenašli.

Tvrdí, že prišiel loviť vtáky. Pištoľ vo vrecku mu búchala do boku, priamo o kosť. Pod košeľou skrýval opasok s peniazmi.
Na lovca však nevyzerá, dokonca nemá ani pušku v ruke, či na ramene. Nikomu nechce prezradiť, že jedinou korisťou, ktorú tu chcú uloviť, je on sám. Zradil totiž Rybára, najväčšieho zločinca v Osle.
A tam ďaleko na severe, kde slnko nezapadá, hľadá dokonalý úkryt. Verí, že ho našiel. Veď kto už by išiel dobrovoľne do tej plochej, monotónnej pustatiny, čo sa podobá na Mars. Červená púšť. Neobývateľná a škaredá. Dokonalý úkryt, no nie?

Cudzinec netuší, na ktorej strane budú stáť miestni a či mu pomôžu zbaviť sa skutočného lovca. Medzi ním a jeho osudom stojí len ovdovená matka Lea a jej syn Kurt.

Polnočné slnko však nikdy nezapadá a Rybárovi muži sa blížia…

Veľká severská súťaž Po stopách Jo Nesboa na
www.severskekrimi.sk

Hrajte o hlavnú výhru Nórsko – Zlatý trojuholník, 8-dňový poznávací zájazd od BUBO Travel Agency. Vydajte sa po stopách Jo Nesbøa v krajine nádherných  fjordov, najstrmších útesov a najmrazivejších ľadovcov. A k tomu ďalších 100 krimi a trilerov – každý týždeň až do začiatku januára 2016 10 výhercov, ktorí si vyberú knihu podľa svojho vkusu. Viac na www.severskekrimi.sk.

 „Skutočné napätie v duchu klasického westernu. Ako vždy u Nesba, nálada kolíše medzi jemnými vibráciami a silnou búrkou, od jemného cez znepokojujúce až brutálne a späť.“
Exstra Bladet, Dánsko

Chod hore