7 večerníčkov na ktoré sme sa ako deti veľmi tešili. Zaspomínajme si :)

Bolo tesne po 19,00 a sme my ako najmenší pozerali do televízorov a tešili sa každý večer na rozprávkovú nádielku. 15-minút rozprávok nás vždy vedel potešiť. Dnes sa menšie deti doslova nevedia nabažiť novou rozprávkou a chcú stále viac a viac! Dnešné možnosti ? Niekoľko tisíc programov a youtube rozprávok ktoré priťahujú veľkú pozornosť z celého sveta. My si nostalgicky zaspomíname na tie, ktoré sme mohli pozerať doma v TV. Pohodlne si sadnite, začíname s prvou rozprávkou.

Macko Uško

Legendárny Macko Uško z Poľska pre deti. Nakrúcanie tejto rozprávky začalo v roku 1975 a v slovenskom znení ju nahovoril Michal Dočolomanský. Macko Uško preto, že mal jedno uško nakrivo. Zašil mnohé dobrodružstvá so svojími zvieracími kamarátmi. Psík,prasiatko,zajačik,kohút,mačička bábika a Petrík. Všetko nahovorené jedným hercom. Pamätáte sa na koniec ? Keď Macko Uško povedal ponaučenie z rozprávky a zaspieval si pesničku ktorú si pamätáme dodnes. „Rýchlo do postieľok, veď už mesiac svieti. Rozlúčme sa s mackom, dobrú noc vám, deti.“

Maxipes Fik

Seriál od naších bratov čechov a slovákov. Príhody malého dievčatka a jej megapsa ktorého nazvala Fík. Psík ktorý žil v krabici od topánok narástol tak, že musel odísť od svojej normálnej psej búdy. Keď vypil sud piva, jeho rást sa zastavil. Jeho ďalšia vlastnosť bola, že vedel rozprávať.

Bolek a Lolek

Poľský animovaný seriál, ktorý vznikol v roku 1963. Hlavné postavy rozprávky boli bratia Bolek a Lolek, ktorí stále zažili bláznivé dobrodružstvá. Autor rozprávky bol Wladyslaw Nehrebecki, ktorý sa inšpiroval vďaka svojím dvom synom. Ich podobizeň si nechal zobraziť na svojom náhrobnom kameni. Seriál bol úspešný v osemdesiatich krajinách sveta.

https://www.youtube.com/watch?v=UbmYtFxHHQo

Maťko a Kubko

Česko-slovenský seriál, ktorý vznikol v roku 1973 a deti si ho veľmi obľúbili. Hlavné postavy boli Maťko a Kubko. Na ich salaši kde boli so psíkom a ovečkami sa stávalo kade-čo. Pôvodne sa ich autrka Marianna Grznárova, zamýšľala nad rozprávkou kde by boli iba zvieratká. No, zmena priniesla tieto postavy a myslíme si, že sa jej to vyplatilo. Rozprávačom príbehu bol Jozef Króner.

https://www.youtube.com/watch?v=nGkBRhVQcHI

Puf a Muf

Čierno-biela rozprávka ktorú nakreslil Viktor Kubal pod taktovkou Nataši Tánskej. Je to ďalší úspešný česko-slovenský animovaný seriál kde okrem nezbedných kocúrikov vystupuje aj ľudská postava – majiteľ Paľko.

Slimák Maťo a škriatok Klinček

O tom ako slimák Maťo a škriatok Klinček zažívali netradičné dobrodružstvá. Každá rozprávka začínala vetou „Ako slimák Maťo s Klinčekom…“. Vznikol v rokoch 1976 až 1987. Nakreslil ho Jaroslav Cita a určite budete súhlasiť,že sa mu túto rozprávku podarilo pekne nakresliť.

https://www.youtube.com/watch?v=ZoMDPPO5NAA

O Krtkovi

Jedného dňa keď sa Zdeňek Miler, potkol o krtinec začal rozmýšľať nad rozprávkou o krtkovi. Bola veľmi originálna a ani Walta Disneyho nenapadlo oživiť krtka. Vznikla v roku 1957 až do roku 2002. Podľa najnovších správ si vnučka Zdeňka Milera uzavrela zmluvu s čínskou televíziou a rozhodli sa ju oživit a natočiť ďalšie nové dobrodružstvá o krtkovi.

https://vimeo.com/15593194

Chod hore