Ibalgin: Dnes uľaví, zajtra môže zabiť. Fakty, ktoré ste o ružovej tabletke určite nevedeli

Siahnete trikrát štyrikrát denne po farebnej pilulke Ibalgin a príbuzných liekoch, akonáhle vás začne niečo bolieť? Prestaňte, varujú lekári! Ak to takto budete praktizovať niekoľko mesiacov, či dokonca rokov, je to, ako by ste si vyplnili objednávku na mŕtvicu alebo infarkt. Na Slovensku pritom ľudia zhltnú štvrť miliardy týchto tabliet ročne! To je 24 kusov na osobu vrátane dojčiat!

foto/zdroj: shadow-88.blogspot.sk / www.moje-pravdy.cz / prozeny.blesk.cz

Lekári sa domnievajú, že vážne zdravotné komplikácie spôsobuje dlhodobé užívanie ibuprofénu, čo je účinná látka liekov tlmiacich bolesť – napríklad Ibalgin alebo Brufenu. Pokiaľ si ale prášok vezmete jednorázovo potrebné na bolesť hlavy, žiadne riziko samozrejme nehrozí.

Bolesť utlmíte, ale zabije vás mŕtvica

Výskumníci zo švajčiarskej Univerzity Bern sledovali 116 429 pacientov. Každý z nich bral niekoľko mesiacov jeden zo siedmich druhov bežne užívaných piluliek proti bolesti. Z následnej štúdie publikovanej magazínom British Medical Journal vyplýva, že u pacientov konzumujúcich často ibuprofén, hrozí trikrát väčšie nebezpečenstvo mŕtvice. Látka tlmiaca bolesť navyše zvyšuje možnosť infarktu a smrti spôsobenej srdcovými komplikáciami.

Štúdie tiež ukázali, že ibuprofén prináša rovnaké riziká mŕtvice a smrti spôsobenej srdcovou chorobou, ako látka rofecoxib, ktorá bola obsiahnutá v prípravkoch Ceeoxx a Vioxx. Tie boli stiahnuté z trhu práve kvôli tomu už v roku 2004.

ibal

Riziká sú príliš veľké

„Sledovali sme pacientov, ktorí lieky proti bolesti brali trikrát až štyrikrát denne,“ hovorí profesor Peter Juni. „V prípade mŕtvice to nevyzerá s ibuprofénom dobre. Keby som trpel chronickou bolesťou, nebral by som ho, pretože riziká sú príliš veľké. Prozozhliadol by som sa po iných možnostiach, „dodal. Výskumníci zdôrazňujú, že riziká sa týkajú ľudí, ktorí berú tri až štyri pilulky denne, teda dávku až 2000 mg po dobu niekoľkých mesiacov alebo rokov. Odporúčaná denná dávka je pritom maximálne 1200 mg.

Čo spôsobuje nadmerné užívanie ibuprofenu?

• ničí žalúdočnú sliznicu (kŕčovitá bolesť brucha)
• spôsobuje žalúdočné vredy (riziko prasknutia a vykrvácanie)
• ohrozuje čreva (dlhotrvajúce hnačky)
• zvyšuje riziko infarktu o 50% (najmä ak má pacient vysoký tlak)
• trikrát zvyšuje riziko mŕtvice

Ibalgin na bolesť brucha a opicu? Nikdy!

Pravidelní užívatelia Ibalginu po ňom často siahnu preventívne už pred chystaným žúrom, ale hlavne po ňom. Hlava bolieť prestane, ale žalúdok trpí. K podráždeniu alkoholom sa totiž pridáva silný chemický koktail. Z podobného dôvodu je tiež nevhodné brať ibuprofen pri bolestiach brucha.

Ženská záležitosť

Až polovica žien nosí Ibalgin stále pri sebe v kabelke. Dôvod? Bolesť vnímajú intenzívnejšie ako muži, a preto častejšie siahajú k rýchlemu riešeniu v podobe práškov. Často berú tieto lieky tiež športovci, zdravotné sestry, čašníci, predavačky a ľudia, ktorí pracujú na smeny alebo majú fyzicky namáhavú prácu.

Lekári odporúčajú lieky na bolesť striedať. U detí je najlepšia napríklad panadol, pre dospelých je potom alternatívou k paralen alebo Aspirín. Všetky tieto lieky pritom zakúpite bez receptu.

Vyjadrenie spoločnosti ZENTIVA:

„Nežiadúce účinky, ktoré uvádzate, sú spoločné pre celú skupinu liećivých prípravkov, kam patrí účinná látka ibuprofen ( napr. Brufen, MIG, Modafen, Nurofen, atd.)

Závažné nežiadúce účinky sú viac pravdepodobné  pri vysokých dávkách a dlhodobej liečbe. Preto u volno predajných liekoch s obsahom ibuprofenu je doporučená dávka najviac 400 mg a maximalna denná dávka 1 200 mg. Doba užívania bez doporučenialékára by nemala presiahnut 7 dní.  Pokiaľ liek nezaberá je potrebné navštíviť lékára, ktorý určí, ako ďalej postupovať. Je doležité venovať pozornosť všetkým informáciám v príbalovom letáku, kde sú uvedené choroby a ďalšie okolnosti (napr. súčasné užívanie niektorých liekov), kedy sa nesmie ibuprofen užívať alebo sa može užívať iba pod dozorom lekára.  Pri dodržaní tíchto doporučení sa zníži pravdepodobnosť vzniku závažných nežiadúcich účinkov. V prípade nejasností je potrebné konzultovať užívanie s lekárom alebo lekárnikom.“

Nezabudnite sa o tieto informácie podeliť aj s ostatnými ľuďmi zdieľaním článku. 

Chod hore