Najúčinnejšie spôsoby, ako dieťaťu znížiť horúčku do 5 minút

Ak má vaše dieťa horúčku, môže to byť veľmi stresujúce aj veľký problém zároveň. Mnohé štúdie potvrdili, že ak je dieťa inak celkom v poriadku, horúčka môže aj bez väčších rodičovských starostí odznieť (dieťa si horúčku vyplaká, je emočným odrazom jeho stavu). Lenže v mnohých prípadoch je práve ona signálom, že sa s dieťaťom niečo deje a je choré. Môžu sa k nej nabaliť ďalšie pridružené faktory, ktoré súvisia s orgánovou sústavou. Dieťa tak môže bojovať s infekciou, ktorú porazí až napríklad antibiotiká. Ak horúčka pretrváva niekoľko dní a stav sa zhoršuje, je potrebné ísť k pediatrovi. Poďme si však povedať pár krokov, ktoré vášmu dieťaťu pomôžu cítiť sa lepšie.

thermometer-833085_960_720

healthylifetricks.com

Prirodzené domáci metódy na zníženie horúčky dieťaťa:

Strúhané zemiaky

Zemiaky umyte, ošúpte a nastrúhajte. Tento peeling je v ponožkách dieťaťa veľmi účinným pomocníkom, pretože znižuje horúčku.

Studený obklad na čele

Veľmi užitočnou a efektívnou zbraňou na zníženie horúčky je studený a vlhký obklad na čelo vášho dieťaťa. Je to najlepší spôsob, pretože spiace dieťa si nebude obklad z čela dávať dole.

Vlažný kúpeľ

Studenú vodu nepoužívajte ani náhodou! Dieťa sa začne chvieť, a tým bude telesná teplota ešte stúpať. Vlažná voda je rozhodne lepšia. Voda sa z pokožky odparuje, telo sa chladí a znižuje telesnú teplotu.

Dajte svojmu dieťaťu dostatok tekutín a chladených potravín

Chladnejšie tekutiny i jedlá znižujú telesnú teplotu zvnútra. Je dôležité, aby dieťa bolo hydratované.

Môžete použiť ventilátor

Cirkulácia vzduchu v miestnosti pomôže vytvoriť vzdušnejší priestor. Akurát nemierte s ventilátorom priamo na dieťa, len priveďte čerstvý vzduch do jeho okolia.

Vrstvy oblečenia

Nie je dobré dieťa príliš obliekať. Postačuje jedna vrstva oblečenia a ľahká prikrývka.

Zostaňte s dieťaťom doma

Vytvorte optimálne prostredie domova, ak chodíte radi von, tak s ním buďte jedine v tieni.

laurel-851030_960_720

Rozhodujúci je však vek dieťaťa. Ak je dieťa mladšie, ako 3 mesiace a má horúčku, je dobré jeho stav vždy konzultovať s lekárom. Staršie dojčatá a batoľatá sú na zváženie, ale rozhodne nič nepokazíte, keď sa vám niečo nezdá a radšej lekára navštívite.

Chod hore