Kto sú najúspešnejší autori za rok 2015?

Najväčšie vydavateľstvo Ikar 18.2 oceňovalo najúspešnejších autorov za rok 2015.  Jozef Banáš, Jozef Karika, Táňa Keleová-Vasilková, Andrea Coddington a Andrej Štiavnický. To sú ocenení autori, ktorí predali najviac kníh a získali tak Zlatú (za viac ako 15.000 predaných výtlačkov) alebo Platinovú knihu (viac ako 25.000 predaných kníh). Cenu literárnej kritiky Zlaté pero si odniesol Jozef Karika za román Čierna hra: Vláda mafie. Kniha vyšla len v novembri, no za prvé dva mesiace sa predalo 8000 kusov, takže takmer získala aj Zlatú knihu za predaje.

 

Slávnostný večer Ikariáda sa konal už po pätnásty raz a nenechali si ho ujsť ani mnohé známe tváre ako Marián Geišberg, René Štúr, Vladimír Kobielsky (skvele čítal ukážky z ocenených kníh), Marcela Laiferová, Miro Jaroš alebo Kristína Farkašová, ktorá napísala knihu Som mama a takmer sama získala Zlatú knihu, keďže jej chýba len pár stoviek kníh do hranice 15.000 predaných výtlačkov. Pritom kniha vyšla len v októbri a takmer stále sa dotláča, záujem neutícha v kamenných, ani internetových kníhkupectvách.
Večerom sprevádzala moderátorka Soňa Müllerová, niekoľko pesničiek zaspieval Peter Cmorík.

Celebrity

 „Som rád, že ľudí bavia knihy Dementi a Idioti v politike. Možno je to aj tým, že je pred voľbami a sme presýtení vážnou politikou, potrebujeme sa zabaviť, uvoľniť,“ povedal Jozef Banáš na margo svojej novinky Dementi. Tá trhá rekordy – vyšla v októbri a za prvé štyri mesiace (údaje do januára) sa z nej predalo vyše 20.000 kusov, čo sa stáva zriedkavo.
Jozef Banáš je už stálicou vydavateľstva Ikar, vyšlo mu deväť kníh, z ktorých bolo doteraz predaných takmer 186.000 výtlačkov.

Najväčšiu radosť mal však Jozef Karika, ktorý si odniesol hneď dve ceny. O jednej tušil, druhá bola prekvapením, keďže vydavateľstvo tajilo do poslednej chvíle víťaza literárnej ceny Zlaté pero. „Naozaj som prekvapený, nečakal som to, lebo vydavateľstvu sa to podarilo úspešne zatajiť,“ dodal, keď si na pódium vyšiel po druhú cenu.
Tú mu odovzdal Rasťo Piško, minuloročný víťaz literárnej ceny. Cenu literárnej kritiky Zlaté pero získal Jozef Karika za román Čierna hra – Vláda mafie. „Karika v románe Čierna hra: Vláda mafie s nadhľadom obnažuje podstatu mafiánskeho fenoménu a jeho prerastania do rôznych sociálnych, etnických a štátnych štruktúr. Svojimi umeleckými kvalitami sa kniha zaraďuje k najpriebojnejším dielam súčasnej slovenskej prózy,“ prečítal z hodnotenia poroty Rasťo Piško.

farkasova kobielsky

Už trilógia V tieni mafie priniesla Karikovi najväčší úspech, keď sa zaradila medzi najpredávanejšie slovenské romány. Aj preto si Karika odniesol spolu so Zlatým perom aj ocenenie za celkový predaj kníh nad 100.000 výtlačkov.

Rovnakú cenu si prevzala aj Andrea Coddington, ktorá predala tiež vyše 100.000 kníh a medzi jej najúspešnejšie patrí Židovka, Mal to byť pekný život, či Jozef Bednárik.

Platinovú knihu pri predaji viac ako 25.000 výtlačkov udelili Andrejovi Štiavnickému za historický román V podzemí Čachtického hradu.

Štúdiu života Alžbety Bátoriovej sa venuje už dlhé roky, na konte má množstvo úspešných kníh, po ktorých je stále hlad a ako potvrdil sám autor, „nemusíte sa obávať, že by sa téme vyčerpala. Je ešte o čom písať a sú to naozaj zaujímavé fakty.“

Banas1

Táňa Keleová–Vasilková je najpredávanejšou slovenskou autorkou a opäť to dokázala ziskom dvoch Platinových kníh. Tentoraz za romány Julinkina pekáreň a Vône života, z ktorých sa spolu predalo vyše 60.000 výtlačkov, pritom Vône života vyšli len pred pár mesiacmi, presne v novembri.
Doteraz Táňa Keleová-Vasilková vydala dvadsaťdeväť románov, ktorých predaj dosiahol spolu 1,25 milióna výtlačkov. To sa ešte žiadnemu slovenskému autorovi nepodarilo.
Vo vydavateľstve Ikar získala doteraz Zlatú alebo Platinovú knihu za každý vydaný román.

Najúspešnejších spisovateľov za rok 2015 ocenilo vydavateľstvo Ikar na 15. ročníku udeľovania cien s názvom Ikariáda.
Vydavateľstvo Ikar pôsobí na slovenskom knižnom trhu od roku 1990. Ceny Zlatá a Platinová kniha udeľuje od roku 2000. Cenu literárnej kritika Zlaté pero udeľuje porota od roku 2004. Vydavateľský dom od svojho založenia publikoval viac ako 4.300 titulov.

Chod hore