Viete prečo sa ľudia v minulosti na fotografiách neusmievali? Táto záhada je vyriešená

Nasledujúca zbierka fotiek ukazuje prvé snímky, na ktorých sa ľudia smejú. Ak ste však nie ste prekvapený z toho, prečo sa ľudia usmievajú tak dôvod je ten, že v minulosti to bola rarita.
Dôvodom alebo hypotéz, ktoré viedli k fotografií bez úsmevu je mnoho. V minulosti sa používal veľmi dlhý expozičný čas na fotenie. Prvé fotografie boli použité formou dagerrotypii ( prvý komplexný fotografický proces) a mali expozičný čas 60 až 90 sekúnd, preto bolo lepšie sa neusmievať. Vývoj fotografickej techniky sa však rýchlo posúval a čas potrebný k foteniu sa značne skrátil.

Daguarrotypia muža s úsmevom (50 roky 19. storočia)

Daguerrotypia skupiny intelektuálov (Nórsko, 50. roky 19. storočia)

Ambrotypia „selfie potrétu Isaaca Wallace Bakera 1853

Ambrotypia dvoch detí

Ambrotypia dvoch detí

Ďalšie z teórií bola nedostatočná ústna hygiena alebo možno aj to, že v tej dobe úsmev nebol taký štandart ako je tomu dnes.

V knihe The Rules of Christian Decorum and Civility ( Pravidla kresťanskej slušnosti a úctivosti) kniha napísaná pred 150 rokmi, hovorí o tom, že nebolo bežné sa smiať. Väčšina ľudí svojím úsmevom odhaľuje svoje zuby, čo sa v tej dobe považovalo za neslušné. Autor to zdôraznil tým, že práve kvôli tomu, aby nám zuby nebolo vidno, má človek pery.

V roku 1900 spoločnosť Kodak predstavila fotoaparát Brownie. Vtedy sa stala fotografia dostupná aj pre amatérov. Pre jeho jednoduchosť sa začal používať širokou verejnosťou. Expozičný čas klesol na 1 sekundu a zaviedol sa termín „Snapshot“ momentka.

Marketingový ťah Kodaku sa stala fotka smejúcich sa detí. Jej hlavným sloganom bolo „Vy stlačíte spúšť, my zariadime zbytok.)

Autoportrét afroameričana 1860

Ambrotypia skupiny detí

zdroj:collections.museumca.org / Chubachus  /  Cameraplex

Chod hore