Žihadielko prinesie veľa radosti deťom i rodičom. Detské ihriská sú zázračnými miestom – hovorí psychologička

Detské ihriská majú pre ľudí nesmiernu spoločenskú hodnotu. Vytvárajú priestor, kde trávia čas nielen deti, ale aj ich rodičia, starí rodičia, a dokonca i starší súrodenci sa na ihriská radi vracajú,“ hovorí psychologička Sylvia Dančiaková.

Odborníci sa zhodujú v tom, že deti by mali tráviť oveľa viac času vonku, s rodičmi či kamarátmi, ako zatvorené v izbe pri počítači, tablete či pred televíznou obrazovkou. A práve detské ihrisko im túto možnosť ponúka.

Tým najmenším poskytujú ihriská predovšetkým bezpečné miesto na spontánnu hru, možnosť v bezpečí vyliezť do nových výšok a s výskotom sa spustiť zasa dolu, obzrieť si a ohmatať nové materiály a farby, učiť sa novým pohybom a hrám, skúšať si na bezpečnom mieste hranice vlastnej odvahy a zvážiť vlastné schopnosti,“ vysvetľuje psychologička. Mnohí rodičia si to možno ani neuvedomujú, ale detské ihrisko je veľkým prínosom aj pre nich, pre dospelých. Prečo?

0

Pre rodičov sú ihriská miestom, kde majú možnosť sledovať pokroky svojich ratolestí,“ tvrdí S. Dančiaková.  „Môžu sa tu tiež spoznať s novými “ihriskovými priateľmi“, s ktorými ich spája to, že majú v rovnakom čase malé deti a teda i veľmi pravdepodobne podobný denný režim a preferencie.  Spoločne s inými rodičmi alebo starými rodičmi môžu spolu zdieľať všetky tie detské témy – od zdravej stravy, vhodných sladkostí, cez módu až po inšpiratívne rozvíjajúce hračky, motivujúce činnosti a rešpektujúci výchovný prístup.“

Staršie deti si na ihriskách trénujú v rámci hry s rovesníkmi, ale aj v kontakte s inými dospelými, najmä svoje sociálne a komunikačné zručnosti. „Učia sa riešiť konflikty, obhajovať si vlastný priestor a názory, učia sa rešpektovať rovesníkov a spolupracovať, zasmiať sa i poplakať v rámci všetkých tých emocionálne nabitých udalostí,“ hovorí psychologička.

Ihrisko je miesto, kde môže prísť jeden rodič s dvoma i viacerými deťmi rôznych vekových kategórií a každé bude mať možnosť do sýtosti sa spontánne zabaviť, bez toho aby sa deti navzájom obmedzovali.

maja-logo (1)

Aj pre starých rodičov sú ihriská predovšetkým bezpečným miestom, kde môžu spolu so svojimi vnúčatami zažívať radosť z hry, bez zbytočných obáv, či je to vhodné pre deti ich detí.

„Detské ihriská sú zázračným miestom sociálnej komunikácie. Sú miestom, kde to jednoducho žije, kde sa odohráva veľká časť prvého kontaktu detí v novom širšom sociálnom prostredí – a bezpečné detské ihriská sú určite tým pravým miestom na prvé stretnutia detí s veľkým svetom,“ uzatvára Sylvia Dančiaková.

Zapoj sa aj ty do súťaže a podpor svoje mesto hlasom a vyhraj mu skvelé detské ihrisko. Viac sa dozvieš na tomto odkaze zihadielko.lidl.sk 

 

 

Chod hore