Príbeh na zamyslenie: Prečo ženy opúšťajú mužov? Aj tých, ktorých milujú?

Som manželský poradca. Pracujem so ženami a mužmi, ktorí sa v manželstve nejako zamotali. A aj keď dôvody sa zdajú byť pri každej dvojice iné, mali by muži vedieť, že ak je príčina v nich, potom obvykle jedna a tá istá.

Pre túto príčinu ich ženy opúšťajú.

Puká im kvôli tomu srdce. Napriek tomu to urobia. Zoberú všetku odvahu a všetky svoje sily. A nechávajú muža, s ktorými majú deti, byt, život. A takmer vždy z jedného a toho istého dôvodu.

Ženy odchádzajú, pretože ich muž už akosi … neexistuje. Nie doslova, samozrejme. Proste v ich ženskom živote už nie je prítomný. Pracuje. Hrá futbal alebo hry na počítači. Pozerá sa na televíziu. Jazdí rybárčiť …

Zoznam by sme mohli veľmi dlho dopĺňať. Manželia, partneri, o ktorých tu hovorím, nie sú zlí chlapi. Sú to dobrí ľudia. Dobrí otcovia. O rodinu sa starajú. Sú príjemní, sympatickí. Ale svoje ženy berú ako niečo samozrejmé. Nezaujímajú sa o ne. Ich ženy v ich živote vlastne nie sú, hoci zvonku všetko vyzerá tak, ako má.

Nemienim tu nikoho odsudzovať. Nechystám sa vám hovoriť čo správne je a čo nie je. Hovorím len o tom, s čím sa dennodenne stretávam.

V čom to teda je?

Vaša žena nepatrí k vášmu majetku. Nie je vaším vlastníctvom. Nie je povinná milovať vás z celého srdca. Túto lásku si musíte zaslúžiť. Odpracovať si ju. Deň po dni, chvíľku po chvíľke. Rovnako, ako si zarábate peniaze. Musíte si ju vybojovávať. Nie peniazmi, alebo postavením, ale svojou pozornosťou. Musí cítiť, že vám nie je ľahostajná. Musí vedieť, že jej slová a starosti majú pre vás význam. Musí vedieť, že jej načúvate.

Neprikyvujte zdvorilo a neprítomne, keď vám niečo hovorí. Neukľudňujte ju monotónnym „to bude dobré“. Nehrajte úlohu diablovho advokáta. Pokúste sa ju vypočuť. Skutočne, naplno vypočuť.
Hovorte s ňou vždy so všetkou pozornosťou.

Keď ju beriete za ruku, venujte pozornosť tomu, čo cítite, ako reaguje vaša ruka. Všímajte si toho, čo sa deje vo chvíli, keď sa dotýkate alebo kedy sa objímate. Čo sa deje vo vašom tele? Čo pociťujete? Sústreďte sa na svoje najjemnejšie pocity a emócie (niekedy sa tomu hovorí vedomosť).

Možno ste na to ale príliš zaneprázdnení. Na niečo také nemáte čas … Ani päť minút?

Päť minút každý deň. Nehovorím, že to musí stačiť na prípravu famóznej večere. Hovorím, že každý muž, každý manžel si nájde denne päť minút, ktoré by úplne a bez zvyšku venoval svojej žene. Stavím sa, že hneď, ako toto vyskúšate, pocítite niečo, čo ste necítili už dávno. Možno dokonca objavíte úplne nové príchute, ktoré život ponúka. A vaše manželstvo či partnerstvo bude zachránené.

Tiež ste sa s tým stretli? Vaše názor nám napíšte do komentárov.  Nezabudnite článok zdieľať s vašimi priateľmi na Facebooku!

zdroj: pronaladu.cz

Chod hore