Tip na knihu: Zdravé raňajky

V novej knihe Zdravé raňajky nájdete 60 receptov, ktoré vám dodajú energiu do nového dňa. Raňajky, na ktorých prípravu potrebujete iba pár minút. Dozviete sa zaujímavé veci o múkach, orechoch, vajíčkach i alternatívnych sladidlách.

„Vždy sme chceli napísať knižku o stravovaní.“ tvrdia autorky foodblogerky Barbora Drahovská a Mimi Nemčeková. „Robili sme na blogu raňajkovú výzvu, kde sa naši čitatelia zapájali do debaty, čo si dávajú na raňajky, aby v ich rannom rytme sa našiel aj čas na raňajky.“

 

A tak sa z toho vyvinula raňajková knižka, na ktorej pracovali asi trištvrte roka a ktorá, ako dúfajú, privedie ľudí k raňajkám. Mnohí ich totiž vynechávajú s odôvodnením, že na ne nemajú čas, ponáhľajú sa… „Zdravé raňajky sú predovšetkým tým, že sú,“ prikyvuje Barbora. „Myslím, že človek si môže dať na raňajky vždy to, čo má rád. Dôležité pritom je, aby si našiel ráno čas, aby si ich mohol vychutnať v pokoji. Ak hľadá zmenu alebo alternatívu, aby nejedol stále to isté, môže sa inšpirovať receptami z našej knižky.“

Knihu pokrstili pred pár dňami šéf dramaturg Rádia FM Maroš Hečko, ktorého nazvali duchovným otcom knihy a ich dlhoročná priateľka Tamara Šimočníková-Heribanová.

Pozrite si VIDEOreportáž z krstu:

 

Krstilo sa teda netradične makom. Makové bratislavské rožky boli totiž prvým receptom, ktorý autorky Barbora a Mimi spolu pred viac ako štyrmi rokmi upiekli. Pozvaným priateľom a hosťom pripravili na ochutnávku práve niekoľko dobrôt podľa vlastných receptov z ich raňajkovej knižky.

V knihe sú aj kapitoly, keď ráno naozaj nemáte vôbec čas, len si zoberiete niečo z chladničky a vyrazíte z domu. Sú tam doslova chvíľkové recepty, aj tie „dlhšie“ ideálne na víkendové rána. „Každý si v nej nájde to svoje,“ dodáva Mirka Nemčeková.

Recept na rýchly kakaový puding s avokádom

Tak toto je jeden z najrýchlejších a najchutnejších raňajkových receptov vôbec. Ingrediencie stačí spolu zmixovať a vychutnávať si krásne ráno. Recept pre 2 osoby
Čas prípravy: 5 minút

Potrebujeme:
•          1 zrelé avokádo
•          1 zrelší banán
•          50 ml kokosového mlieka
•          1 a ½ PL kakaa
•          1 PL medu

Zdrave chutovky

Všetky ingrediencie zmixujeme ponorným mixérom a puding je hotový.
bite me tip: Pridaním polievkovej lyžice arašidového masla bude puding ešte krémovejší. Na vrch môžeme pridať kokosový krém, ktorý je hustejší ako kokosové mlieko.

Zdravé raňajky nie sú iba plné vynikajúcich receptov, ale kniha je sama o sebe malým umeleckým dielom. O zaujímavú grafickú úpravu sa postarala grafická dizajnérka Mária Rojko a všetky fotografie si autorky zhotovili samé.
„Dali sme si záležať, aby naše recepty vyzerali čo najautentickejšie, preto sme sa rozhodli si všetky samy aj nafotiť. Fotografovanie jedál a ingrediencií je, rovnako ako varenie, naša vášeň. Máme rady fotky, z ktorých priam zacítite chuť jedla“, hovoria Barbora a Mimi.

Recept na Babičkine stískance

Jedlá od babičky vždy boli a sú tie najlepšie. Stískanice pripravovala Barborina babička zvyčajne spolu s dedkom. Ona ich presolila a dedko ich posolil málo, ale vždy chutili vynikajúco. Ešteže si všetky obľúbené recepty zapisovala a môžeme sa o tento podeliť aj s vami.
Čas prípravy: 30 minút, čas pečenia 30 minút
Počet ks: 15 ks

Potrebujeme:
•          1/2 kg zemiakov
•          1/2 kg špaldovej hladkej múky
•          15 lyžíc hrubej krupice
•          70 g roztopeného masla
•          soľ

Zdrave Kakaovy puding

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
Zmiešame s 1/2  kg špaldovej múky, 1/2  ČL soli a vypracujeme cesto. Keby sa príliš lepilo, jednoducho pridáme viac múky.
Do troch misiek si pripravíme: soľ, 15 polievkových lyžíc hrubej krupice a približne 70 g roztopeného masla, ktorými budeme „plniť“ stískanice.
Z cesta vytvoríme jeden dlhý valček, z ktorého si narežeme 15 ks cesta.
Z každého kusu vytvarujeme guľôčku a s valčekom na cesto vyvaľkáme placku do tvaru lokše.
Vyvaľkanú lokšu potrieme maslom, posypeme soľou, polievkovou lyžicou hrubej krupice a stočíme do rolky, z ktorej vytvarujeme slimáčika.
Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch do zlatista a chrumkava.
Bite me tip: slimáčiky môžeme naplniť strúhaným syrom.

Všetkých 60 receptov nájdete v novinke Zdravé raňajky.

Chod hore