Zomrela pár dní po svojej stužkovej. Teraz chce mať každé dievča jej šaty. Dôvod je neuveriteľný

S-t-u-ž-k-o-v-á. Osem písmen. Jedno slovo. Začnite s tým v akejkoľvek konverzácii so stredoškoláčkou a skoro okamžite to u nich spôsobí ošiaľ. Stužková je vrcholom na ich stredoškolskej dráhe. Trvá mesiace na prípravu: ulovenie dokonalých šiat, skúšanie si stoviek topánok a objednanie si limuzíny, párty autobusu alebo čohokoľvek šialeného na prepravu.

Pre štyri mladé dievčatá bude však ich stužková mať jedinečný význam.

Catherine Malatesta vyzerala úplne úžasne na svojej stužkovej slávnosti.

Keď išla so svojím partnerom tancovať, 16-ročná Catherine mala na sebe krásne tmavo-modré šaty a zapletené vlasy. Stužková je pre každého tínedžera míľnikom, ale ešte pred niekoľkými mesiacmi bolo otázne, či sa na nej zúčastní.

Catherine Malatesta looked absolutely stunning for her junior prom.

 

Catherine sa lečila z rakoviny 4. stupňa.  

Podľa toho ako žiarila by ste nikdy nepovedali, že Catherine bola prepustená z nemocnice v noci pred jej plesom. Nechcela nič viac než cítiť sa ako normálna tínedžerka, aj keď to bolo len na jeden deň.

„Otočila sa ku mne a povedala, ´Mami, prvykrát po dlhom čase sa cítim krásna,´“ povedala v slzách jej mama Jennifer Goodwin. „Bol to taký krásny moment a bola som šťastná, že sa takto cítila aspoň na jeden deň. Bola to pre nás všetkých naozaj výnimočná noc.“

Catherine was being treated for stage 4 cancer.

Pred diagnózou bola Catherine veľmi aktívnou a zapájajucou sa študentkou, ktorá sa zúčastňovala rôznych športov.

Sťažovala sa na bolesť v ramene a myslela si, že príčinou je zranenie pri športe. V decembri 2014 jej diagnostikovali epiteloidný sarkóm. Tento zriedkavý druh rakoviny postihuje len 1 z 10 miliónov ľudí. Nádor bol už rozšírený v jej pľúcach a chrbtici.

Aj napriek prebiehajúcej chemoterapii, ožarovaniu a imunoterapii si zachovala pozitívny prístup a keď mohla, chodila do školy. Dokonca kandidovala za prezidentku študentskej rady. Svoju reč si nahrala z nemocničnej izby a voľby vyhrala.

Before her diagnosis, Catherine was a very active and involved student, participating in multiple sports.

Catherine zomrela len dva mesiace po svojej stužkovej.

Pár dni po plesovom tanci, bola 29. mája bola umiestnená do detskej nemocnice v Bostone. Zomrela 2. augusta, menej ako rok po tom, čo jej diagnostikovali rakovinu.

Teraz si jej štyri kamarátky chcú uctiť jej pamiatku zvláštnym spôsobom.

Catherine passed away just two months after the prom.

Obliekajú si šaty, ktoré mala Catherine na svoje vlastné stužkové slávnosti.

Po tom, čo Catherine zomrela, pozvala mama jej kamarátky aby si vzali, čo chcú. Dievčatá zbadali jej šaty z plesu, ako viseli na skrini v izbe a prišli s myšlienkou, že si šaty oblečú každá na ich ples.

Catherinina mama toto gesto pomenovala ako „sesterstvo putovných šiat.“

 They are wearing Catherine's dark blue gown to their own proms.

Jillian Danton bola prvou, ktorá si tieto šaty obliekla.

Jillian a Catherine boli priateľky už od detstva a hrávali spolu pozemný aj ľadový hokej. Jillian je o rok mladšia a vždy tvrdila, že Catherine jej bola ako staršia sestra.

„Cítila som ju pri sebe celý čas a bol to zážitok, ktorý by som nevymenila za nic na svete. Je to pre mňa ako bonusová spomienka, ktorú si musím uchovať.“

Jillian Danton was the first of the four friends to wear the dress.

Catherinin duch stále žije vďaka jej šatám

Z rodičovského hľadiska jej matka hovorí, že berie ako útechu to, že jej dcéru si zapamätajú cez takéto úžasné gesto.

„Pre rodiča, ktorý stratil svoje dieťa, je najhoršia myšlienka, že ľudia na nich zabudnú,“ povedala. „Je dôležité aby ich duch ostal večne živý. Skutočnosť, že tieto dievčatá sa samé rozhodli urobiť takúto vec mi len pomáha pri smútku a posúva ma ďalej.“

 Catherine's spirit is living on through her dress.

Ďalšie tri kamarátky si šaty na ich plesy oblečú tento rok.

Tak ako kniha, ani dievčatá nemajú rovnaké miery a typy postáv. Krajčírka sa uisťuje, že šaty správne sedia každému dievčaťu, zatiaľčo Catherinina mama má na starosti chemické čistenie a povinnosti s dodávkou šiat.

Čoraz viac Catherininých kamarátok požiadalo, aby si šaty mohli obliecť na ďalší rok, čím by pokračovali v sesterstve po tohtoročnej stužkovej sezóne.

Catherine's three other friends will be wearing the dress to their proms this year.

zdroj: http://diply.com/ / wittyfeed.com

Chod hore