Narodila sa v roku 1899. Viete, aké je jej tajomstvo dlhého života? Prečítajte si článok

Väčšina z nás dúfa, že sa dožije vysokého veku, aby sme mohli vidieť ako naše deti, vnúčatá prípadne pravnúčatá budú rásť a tešiť sa z nich. Samozrejme, pre každého je vysoký vek niečo iné. Pre niekoho to môže byť moment, keď sa mu podarí dosiahnuť životný cieľ, iný zas môže na to nazerať ako na okamžik, keď dosiahol trojciferné číslo, čo sa týka skydivingu. Pre iných je to všetko o návykoch, životnom štýle, ktoré dopomáhajú pri dobrej kondícii a zdravý, vďaka čomu sa dožijú doslova vysokého veku.

13329908_10153727374241482_389911305_n

 

Viac šokujúce ako jej dlhovekosť je samotné vysvetlenie, ako niečo také dosiahnuť. Pre každého, kto by sa chcel dožiť vysokého veku ako ona má pre neho kľúč, ktorý pozostáva z dvoch rád.

Emma Morano sa narodila v Piemonte v roku 1899. Jej narodenie sa zhoduje s udalosťami ako je Španielsko – Americká voja a redsdedníctvo Williama McKinley. Sú to udalosti, ktoré sú už síce minulosťou ale prežívajú v spomienkach.

Táto žena naďalej žije v Piemonte aj po 116 rokoch, žije sama a jej lekár Dr. Carl Bava ju už viac ako 20 rokov pravidelne každý piatok navštevuje pri pravidelných kontrolách.

Zatiaľ čo sa jej lekár pravidelne každý týždeň zastavuje na kontrolách aby sa uistil, že jeho najvernejšia pacientka je v poriadku, neprestáva sa diviť, že žena v jej veku je v tak dobrom fyzickom stave a dokonca ju netrápia ani žiadne chronické zdravotné problémy.

 

11400971_10204813363034015_5929463741183452241_n

Morano má však inu predstavu o tom, v čom tkvie tajomstvo jej dobrého zdravia. Pre Telegraf sa vyjadrila, že od kedy jej diagnostikovali chudokrvnosť (anémiu) pred niekoľkými dekádami, od vtedy každý deň zje dve až tri surové vajcia.

Druhé tajomstvo je trochu nekonvenčné. Pre New York Times sa vyjadrila, že tajomstvo jej dlhého a zdravého života je v: Ostať slobodná! Bola síce raz vydatá, ale za muža, ktorý bol násilník. Opustila ho v roku 1938. Od vtedy bola slobodná a nezávislá. Myslí si, že práve to jej pomohlo dožiť sa tohto veku.

Samozrejme, nezáleží na tom, čo je pravým dôvodom jej neuveriteľného dlhého života, dôležite ale je, že aj naďalej pozerá do budúcna a teší sa, čo jej život ešte prinesie a to s úsmevom na tvári.

Ako sa Dr. Bava pre NBC vyjadril: „Emina krása spočíva v tom, že je normálne a prirodzené pre ňu sa usmievať aj v ťažkých chvíľach a že je veľmi rozhodná. No možno taký ten pokoj prichádza s vekom, ktorý sa skrýva v múdrosti.“

zdroj: littlethings.com

Chod hore