Priživuje sa na vašom internete váš sused? Vďaka tomuto testu, to jednoducho zistíte

V dobe informačných technológií je postupne ťažké predstaviť si život bez počítačov, tabletov alebo smartfónov. Nachádzajú sa pomaly všade, kde sme aj my a väčšina z nich funguje práve vďaka WiFi pripojeniu.

 

Nanešťastie toto pripojenie nefunguje vždy tak, ako by sme si to predstavovali. Možno by vám nenapadlo, že problémom môže byť pripojenie cudzieho človeka k vášmu WiFi routeru. Týchto „záškodníkov“ môžu predstavovať  vaši susedia alebo hackeri a aj keď o tom neviete, okrem prístupu k vášmu WiFi vedia toho získať oveľa viac.

Ako zistíte, či je niekto pripojený k vášmu WiFi? Postupujte podľa nasledujúcich inštrukcií a hneď na to prídete!

Nájdite si IP-adresu svojho WiFi routera. Nachádza sa na jeho spodnej strane ( na nálepke), v návode k nemu alebo na škatuli.

подключение wi-fi роутера к wi-fi сети

V prípade, že IP-adresa nie je k dispozícii na zadnom routri, choďte na mojaip.sk. Následne svoju IP adresu napíšte do internetového prehliadača.  alebo rovno napíšte do internetového prehliadača toto 192.168.0.1   Uvidíte pole pre zadanie užívateľského mena a hesla.

подключение wi-fi роутера к wi-fi сети

Zadajte prihlasovacie meno a heslo (väčšinou to je admin) a kliknite na OK. V tomto okne vidíte, že je všetko v poriadku.

подключение wi-fi на ноутбуке

Aby ste videli iných užívateľov pripojených na vaše WiFi, kliknite na „bezdrôtový režim“ a následne na „štatistika bezdrôtového réžimu“.

  подключение wi-fi роутера  

Na obrázku môžete vidieť, že k WiFi sú pripojené ďalšie 4 zariadenia. S pomocou MAC adresy zistíte, aké zariadenia sú pripojene k vášmu routeru. Každé sieťové zariadenie má svoju vlastnú MAC adresu. Ak zistíte, že na vaše WiFi je pripojený aj niekto iný, mali by ste si zmeniť heslo. Na mnohých routeroch sa to dá urobiť pomocou kliknutia v možnostiach bezdrotového pripojenia, kde budete pokračovať kliknutím na „Ochrana bezdrôtového režimu“.

wi-fi в доме

  1. Reštartuje WiFi router prostredníctvom funkcie „Reštart“ v „Systémové nástroje“.

Teraz si už môžete byť istí, že vaše internetové pripojenie je bezpečne chránene a rýchle. Nemusíte sa obávať, či sú k vám pripojení cudzí ľudia. 

Nezabudnite, že legislatíva toto konanie dáva ako trestné preto takého človeka môžete obviniť z parazitovania podľa zákona č.300/2005 Z.z. (Trestný zákon)  § 247.

Útočníkovi hrozí väzenie od 6 mesiacov až po tri roky.

Zdieľajte tento článok so svojimi blízkymi, aby aj oni vedeli, ako sa majú chrániť.

zdroj: takprosto.cc

Chod hore