Nové metódy upratovania z Japonska. Budete mať poriadok v domácnosti, v práci aj v hlave

Marie Kondo je profesionálnou poradkyňou na poriadok a zároveň autorkou bestselleru s názvom „Kúzelné upratovanie“. Japonské triky obnovia poriadok u vás doma aj vo vašom živote.

Jej metódy sú naozaj kúzelné a ľudia, ktorí vyskúšali jej rady ostali prekvapení, keď zistili, koľko zbytočných vecí si nahromadili vo svojich domovoch. Taktiež si uvedomili, že by sa nemali obklopovať ľudmi, ktorí si nezaslúžia ich pozornosť a mali by prehodnotiť svoje priateľstvá či vzťahy.

мари кондо магическая уборка

Ponúkame vám pár tipov od tejto skvelej ženy, ktorá svojou zanietenou prácou pomohla nejednému človeku.

  1. Zbavte sa vecí, ktoré vás už netešia

Podľa Marie Kondo sa všetky veci delia na tie, ktoré nám prinášajú úžitok a tie, ktoré nás obšťastňujú svojou prítomnosťou. Preto by sme sa mali okamžite zbaviť všetkých vecí, ktoré vám už neprinášajú radosť.

мари кондо магическая уборка

  1. Nečakajte na predvianočné upratovanie

Marie dôrazne neodporúča, aby ste takéto upratovanie začali až vtedy, keď sa vám doma všetko nahromadí a vy sa už nebudete mať ani kam pohnúť. Namiesto toho vám Marie radí, ako si dopredu naplánovať upratovanie, kedy si na každú izbu vyhradíte čas 20 minút. Napríklad, dnes si poupratujete parapetu pod oknom a zajtra sa vrhnete na oblečenie v skrini. Týmto spôsobom si nebudete musieť kaziť slnečný víkend veľkým upratovaním.

        мари кондо магическая уборка

  1. Ušetrite si miesto v skrini

Marie je presvedčená, že čím viac máte voľného priestoru na ukladanie vecí, tým menej ho viete využiť ekonomicky a preto máte ešte väčší neporiadok. Mali by ste sa teda zbaviť neskladných skríň a zadovážiť si skôr prenosné poličky alebo regále. Oblečenie, ktoré sa dá uložiť bez zavesenia na vešiak, by ste mali odkladať do škatúľ a ostatné veci zrolovať (napríklad ponožky atď).

  мари кондо магическая уборка

  1. Vešajte si oblečenie podľa farieb a typu

Známa poradkyňa si myslí, že tak ako ľudia, aj oblečenie sa cíti lepšie v známej spoločnosti. Odporúča, aby ste si vešali veci z ľavej strany, začínajúc s oblečením na zimu.

   

  1. Rozdeľte si zásuvky

Pre lepší prehľad uskladnených vecí  si kúpte šikovné deliče, pomocou ktorých si ochránite kuchynské náradie, bižutériu a rôzne iné drobnosti.

мари кондо магическая уборка  

  1. Postarajte sa o svoje dokumenty

Rovnako ako mnoho Japoncov, aj Marie je láskavá k prírode a preto namiesto množstva papierov využíva elektronické výdobytky modernej doby.

  1. Udržujte poriadok

Marie verí, že čistý a uprataný domov nie je len o kráse a pohodlí. Správne umiestnenie vecí dokáže priamo ovplyvňovať život ľudí. Neporiadok môže okrem vašej práce ovplyvniť aj váš osobný život. Už len obyčajný špinavý tanier dokáže vyvolať hádku alebo menší škandál.

Veríme, že aj vy si vo svojom živote dokážete vytvoriť poriadok, teplo domova a pohodlie, ktoré tak potrebujete!

zdroj: takprosto.cc

Chod hore