Depresia – 5 vecí, ktoré musíte vedieť, ak chcete niekomu pomôcť alebo ňou dokonca sami trpíte

Keď sa dozvieme, že niekto v našom okolí trpí depresiou, väčšinou nás napadne, že zrejme nevie čo s voľným časom, nedokáže sa sústrediť na svoju prácu, alebo že by sa mal venovať niečomu, čo ho zamestná. Len málo ľudí vníma depresiu ako vážne ochorenie, ktoré človeku nedovoľuje normálne fungovať a nemá nič spoločné s nudou. Dôležité je, aby sme sa ľudí trpiacich depresiou snažili pochopiť, nie zhadzovať ironickými poznámkami. Navyše, keď si všimneme, že sa niečo deje aj s nami, nemali by sme to podceňovať.

Ešte dodáme, že podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí depresiou už viac ako 350 miliónov ľudí a toto číslo každým rokom rastie. Rastie tiež aj počet samovrážd.

1. Depresiu nie je možné vyliečiť z jedného dňa na druhý

Je veľmi ťažké vôbec zistiť, či niekto trpí depresiou. Ešte ťažšie je ju však vyliečiť. Nie každý človek má odolnú psychiku. Postihnutý potrebuje cítiť podporu blízkych a tiež veľa času …

Depresia sa môže prejavovať nespavosťou, neustálou únavou, apatiou, alebo i fyzickú bolestí. Je potrebná veľká dávka empatie. Na frázy typu „Zajtra to bude určite lepšie!“ Je dobré rýchlo zabudnúť. Bojovať s depresiou znamená bojovať s vlastnými pocitmi a spôsobom uvažovania. Je to boj za novú osobnosť, ktorý si vyžaduje veľa času. Niekedy trvá 2 týždne, niekedy 3 mesiace a niektorí ľudia bojujú celý život.

414763524855

2. Depresia úzko súvisí s nepokojom

Často sa stáva, že človek nedokáže priznať, že to, čo ho podvedome zväzuje, je práve depresia. Depresiu totiž sprevádzajú aj stavy paniky a strachu. Až 65% ľudí priznalo, že trpí silnými úzkostnými stavmi z rôznych dôvodov. Často je strach natoľko silný, že úplne paralyzuje, berie chuť do života a nedá v noci spať. Niet divu, že človek je precitlivený a ľahko sa rozplače.

114763519411

3. Depresiu nevyvoláva samotný smútok

Niektorí sa mylne domnievajú, že depresia nie je nič iné ako smútok a tak sa usilujú svojich blízkych niečím rozptýliť. Toto ochorenie ale spôsobuje mnoho faktorov, napríklad: – Pocit bezradnosti

– Frustrácia

– Obavy

– Zlosť

– Strach …

Najnovšie výskumy preukázali, že depresia je dedičná. Niektorí prežívajú stavy podobné depresii z úplne iného dôvodu, než je nedostatok slnka. Jednoducho povedané, depresia sa u každého prejavuje inak a nemožno ju presne popísať.

4. Depresia si nevyberá

Keď niekto povie, že „depresia vzniká z nudy“ hlboko sa mýli. Aj workoholici môžu trpieť depresiou. Nie je to len choroba precitlivených ľudí. Rovnako tak môže postihnúť silné osobnosti, v ktorých živote sa stane nejaká tragédia. Depresia sa môže tiež objaviť v každom veku a (ako sme už napísali, spôsobuje ju mnoho činiteľov).

314763519413

5. Depresia má veľký vplyv na pocity a správanie

Toto ochorenie berie človeku všetku energiu, pozitívne myšlienky a dokonca aj nezávislosť a pocit osobnej slobody. Človek trpiaci depresiou niekedy povie aj niečo, čoho neskôr veľmi ľutuje. Len málo ktoré ochorenie dokáže zničiť rodinu tak, ako depresia. Preto je dôležité ju nepodceňovať a čo najrýchlejšie vyhľadať pomoc odborníka.

Dúfame, že časy, keď bola návšteva psychológa alebo psychiatra považovaná za známku šialenstva, už sú dávno preč. Psychológ / Psychoterapeut / Psychiater sú doktori ako každý iný. Chcú nám pomôcť, chcú nás uzdraviť. S ich pomocou môžeme depresii poraziť.

214763519412

zdroj foto:Pixabay.com

Chod hore