Najprv som dala jablká a potom cesto. Toto je ten najlepší jablkový koláč, aký som pre svoju rodinu napiekla

Máme pre vás recept na lahodný dezert a krátky príbeh o Tartu Tatiana, v ktorom jablka (alebo iné ovocie) prikryjeme cestom. Dezert odporúčame servírovať ešte teplý, najlepšie s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Hovorí sa, Tartu Tatiana vznikol úplnou náhodou. Okolo roku 1880 vlastnili sestry Tatinovy hotel Tatin v Lamotte-Beuvron vo Francúzsku. Jedna zo sestier, Stephanie, sa zaoberala prípravou jedál a dezertov. Jedného dňa bola veľmi unavená a omylom dala jablká na dno formy. Keď potom zacítila vôňu pečených jabĺk, zistila že urobila chybu a prikryla ich cestom. Bola prekvapená, pretože dezert zožal veľký úspech. Koláč sa rýchlo stal obľúbeným nielen vo Francúzsku ale aj po celom svete.

tarte-tatin

potrebujeme:
Na cesto:
– 200 g múky
štipka soli
1 lyžička cukru
– 100 g masla (studené a nakrájané na kocky)

Na náplň:
– 100 cukru (najlepšie hnedého)
– 6-7 jabĺk (olúpané a nakrájané na štvrtiny)

poleva:
– 4 lyžice hnedého cukru
– 2 polievkové lyžice rozpusteného masla

Príprava:
1. Do misy preosejte múku, soľ a cukor. Pridajte maslo a vypracujte cesto.
2. Cesto dajte do chladničky na 30 minút vychladiť. Olúpte a nakrájajte jablká. Formu na pečenie potrite maslom, dno poprášte cukrom. Vyskladajte na cukor jablká.
3. Cesto vyvaľkajte na tenko a prikryte jablká.
4. Vložte do rúry a pečte 40 minút na 180 ° C. Koláč vyberte a prevráťte za pomoci utierok na servírovací tanier.

 

11473412857718px-tarte-tatin-wmt

SOURCE: WIKIPEDIA

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
Máme pre vás recept na lahodný dezert a krátky príbeh o Tartu Tatiana, v ktorom jablka..." />