20 Chýb, ktoré robí väčšina z nás pri používaní elektrických zariadení. Poučte sa z nich aj vy. Vaše zariadenia vám vydržia omnoho dlhšie

Až príliš často sa stáva, že naše elektrické prístroje už po pol roku od ich zakúpenia začnú štrajkovať. Vo väčšine prípadov sme tomu na vine my. Priznajme si to, nie vždy dbáme na to, ako správne zaobchádzať s tým ktorým prístrojom.

Nabíjanie baterky

Moderné lítium-iónove batérie nemajú pamäťový efekt, a teda telefóny, tablety a notebooky je potrebné dobyť bez toho, aby sa úplne vybili. Dôvodom je, že mnohí výrobcovia merajú životnosť podľa počtu úplného vybitia (obvykle okolo 400-600 cyklov)

Preto je dobre, ak si zariadenie dáte nabiť v momente, keď baterka klesne na rozpätie 10-20% . Tým sa zvýši počet cyklov na 1000-1100.

Moderné batérie nebudú trpieť, ak prístroj necháte v nabíjačke aj potom, ako sa úplne dobili.  Zabudovaný regulátor zastaví prúdenie prúdu po tom ako sa baterka úplne nabije. To však neznamená, že by ste mali stále mať mobil v nabíjačke. Batéria vydrží dlhšie, ak je nabitá na 40-80%.

Tu je dôvod, prečo je nebezpečné kupovať lacné batérie. Môžu byť neštandartné a nemusia mať zabudované regulátory. Taktiež nie je dobré, ak nabíjate zariadenie niečím iným ako je klasická nabíjačka alebo USB káblom.

Bolo by dobré ak by ste sa vyhli aj super rýchlim nabíjačkám, ktoré za rýchlejšie dobijú batériu, často to je len klam.

Taktiež, ak má váš smartphone objemné puzdro, môže dôjsť počas používania alebo nabíjania k prílišnému prehriatiu telefónu. Pred nabíjaním dajte puzdro radšej preč.

Odporúča sa každé 3 mesiace telefón či notebook vybiť úplne na 0% a následne na to dobiť na 100% aby nedošlo k rôznym komplikáciám pri úplnom nabití a vybití zariadenia.

Kontrola teploty

Počas toho, ako používate svoj notebook snažte sa vyhnúť tomu, aby ste ho pokladali na nohy alebo posteľ. Ventilátor tak nemá dostatočný priestor na to, aby mohol správne fungovať a môže dôjsť k prehriatiu.  Najlepšie je použiť stojan so zabudovaným ventilátorom.

Vysoká teplota je najväčší nepriateľ batérie. Nemôžu vystáť prílišne prehriatie. Taktiež svoje zariadenie nevystavujte priamemu slnku alebo nedávajte ho do prílišnej blízkosti horúceho prostredia.

Keď prichádzate z vonku kde bola veľká zima, nezapínajte notebook ihneď. Malo by sa prispôsobiť izbovej teplote. Najlepšie je ak by ste počkali aspoň hodinu.

Taktiež svoj smatphone nepoužívajte vonku aj je príliš veľká zima. Ideálne je ak by ste ho nosili vo vnútornom vrecku vášho kabáta či bundy. Aj nízka teplota je totiž to škodlivá pre batériu.

Monitor

Uistite sa že na váš laptop nesvieti priame slnko a to konkrétne na obrazovku. Môže dôjsť poškodeniu farieb na monitore.

Buďte veľmi opatrní kde svoj laptop položíte, pretože obrazovka/monitor je veľmi citlivá časť. Nedotikajte sa prstami obrazovky ak sa chcete vyhnúť tmavím miestam.

Na utretie prachu je lepšie ak na to použiteje špeciálne utierky. Na obrazovku neaplikujte čistiace prostriedky ktoré sú vhodné na okná, môže ju to poškodiť.

Skôr ako laptop zatvoríte sa uistite, že na klávesnici nemáte nič položené, aby to nepoškriabalo povrch obrazovky.

Kolísanie napätia

Ak je búrka, hromy a blesky radšej svoj PC vypnite aby ste sa vyhli prípadnému poškodeniu. Ak do domu udrie blesk aj napriek tomu, že máte hromozvod, môže dôjsť k poškodeniu zariadenia. Takže to je správna chvíľa na prečítanie si dobrej knihy alebo na oddych.

 Ak bývate na mieste, kde je kolísavé napätie, pred kúpou nového PC alebo iného zariadenia si svoje obydlie zabezpečte pred takýmto napätím. Je to prevencia ako nie len ochrániť zariadenie ale aj samého seba.

Odstránenie prachu a špiny

Ak svoj smartphone nosíte v kabelke, môže dôjsť k upchatiu portou. To má potom následok pri nabíjaní, teda prach a iné nečistoty môžu zabrániť pri spojení nabíjačky a batérie. V takom prípade vypnite telefón a so špáradlom jemne vyberte nečistoty.

Odporúčame aby ste telefón odkladali do časti tašky na to určených.

Raz alebo dvakrát ročne je dobre ak laptop vyčistíte od prachu. To že už je naozaj čas môžete spozorovať tak, že počujete to, že ventilátor začal byť hlasnejší

Ak mate strach sami si vyčistiť ventilátor na PC stačí, ak ho odnesiete do ktoréhokoľvek servisu.

zdroj: brightside.me

Chod hore