Známy záhradkár nám povedal, ako sa starať o orchideu. Tieto triky sú úplne zadarmo

Orchidea patrí medzi obľúbené rastlinky v mnohých domácnostiach. Jednou nevýhodou je, že svoje kvietky neukazujú tak často. Niekto si kúpi účinnejšie hnojivo a niekto rastlinke urobí šokovú terapiu tým, že ju nechá na nejaký čas v tmavej miestnosti.

орхидея уход в домашних условиях зимой

Dnes vám ukážeme triky, s ktorými bude vaša orchidea kvitnúť po celý rok!

  1. Skontrolujte vek rastliny

Ak ste si kúpili rastlinu a neponáhľa sa, aby vás potešila svojimi kvietkami, pravdepodobne ide o mladú orchideu. Určiť vek rastlinky môžete spočítaním výhonkov. V dospelosti, kedy je pripravená kvitnúť, by mala mať 5 až 8 výhonkov. V prípade, že sa kvietky objavia v mladšom veku, je možné, že už nebude mať silu na regeneráciu.

орхидея уход в домашних условиях зимой

  1. Nepremiestňujte rastlinu

Vyčleňte jej miesto na okennom parapete a v žiadnom prípade ju neposúvajte s kvetináčom. Koniec koncov zmena prostredia je pre nich zbytočný stres a utrpenie. Orchidey reagujú na svetlo, takže ak ich chcete presunúť na iné miesto, vyberte rovnakú stranu, na ktorej na ňu dopadalo svetlo, tak ako predtým.

орхидея уход в домашних условиях зимой

  1. Sledujte stav koreňového systému

Všetci milovníci orchidei vedia, že korene tejto rastliny sa aktívne podieľajú na účasti v procese fotosyntézy. Preto je nevyhnutné, aby nebola umiestnená v keramickom črepníku, ale v priehľadnej nádobe.

как правильно выбрать крабовые палочки

  1. Postarajte sa o osvetlenie

Denné svetlo je jedným z dôležitých faktorov, ktoré majú vplyv na kvitnutie. Bez denného svetla, čo predstavuje približne 10-12 hodín denne, nebude kvitnúť. Z tohto dôvodu, by sa počas zimného obdobia mali na jej osvetlenie použiť špeciálne žiarovky. Ak si ich nemôžete kúpiť, budú stačiť aj bežné úsporné žiarovky s bielym svetlom. Nezahrievajú sa a preto môžu byť umiestnené niekoľko centimetrov nad listami.

орхидея уход в домашних условиях зимой

  1. Malý rozdiel medzi teplotami

Podnetom k rozkvetu orchideí môže byť aj malý teplotný rozdiel medzi dennou a nočnou teplotou vzduchu. Je preto žiaduce, aby teplota vzduchu v noci bola o 5-6° C nižšia, ako v priebehu dňa.

Samozrejme, že v zime je ťažšie zabezpečiť takéto podmienky, ale od neskorej jari do začiatku jesene môžu byť orchidey skladované vo vonkajšom prostredí. Počas zimy by sa mala miestnosť, kde sa orchidey nachádzajú čo najviac vetrať. Robte to ale opatrne, pretože rozmarným orchideám to môže spôsobiť prievan.

орхидея уход в домашних условиях зимой

  1. Správne polievanie

Ak chcete, aby sa vaša rastlinka cítila dobre, mali by ste ju napojiť len vtedy, keď bude jej pôda suchá. V ideálnom prípade by voda na polievanie mala byť dažďová, ale môžete použiť obyčajnú, prevarenú.

V žiadnom prípade ju nezalievajte vodou z kohútika. Chlór, ktorý sa nachádza v takejto vode, spáli rastlinke korene.

Ako sa vy staráte o tieto úžasne kvety? Podeľte sa o vaše tajomstvá v komentároch!

орхидея уход в домашних условиях зимой

zdroj: takprosto.cc

Chod hore