Pravý ruský BORŠČ u vás doma. Recept vyzerá na prvý pohľad komplikovane, ale opak je pravdou

Počuli ste o BORŠČI? Ide o ruské národné jedlo, ktoré je vo svete veľmi obľúbené. Pokiaľ ste ho už niekedy ochutnali alebo ste o ňom len počuli, teraz je tá pravá chvíľa uvariť si ho podľa nášho receptu

Ingrediencie sú uvedené na hrniec 2 – 2,5 l.

500 g hovedzieho s kosťou

300 g červená repa

2 ks bobkový list

100 g mrkvi

200 g zemiakov

100 g cibule

2 strúčiky cesnaku

5 celé guličky čierneho korenia

2 lyžice paradajkového pretlaku

200 kapusty

PODĽA CHUTI

kôpor soľ mleté čierne korenie petržlen

Základom je správne uvarený vývar. Hovädzie s kosťou umyjeme v studenej vode, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a dáme variť. Po viacnásobnom vykypení stiahneme teplotu, zoberieme z vývaru penu. Osolíme, potom varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny. 10 – 15 minút pred koncom varenia vývaru pridáme celé korenie a bobkový list. Vyberieme mäso, vývar precedíme. Mäso musí byť mäkké, rozoberieme ho rukami na vlákna asi 2 – 3 cm dlhé. Kúsky mäsa vložíme späť do vývaru a pridáme väčšiu teplotu. Keď sa nechcete s mäsom dlho trápiť, môžete nakrájať na kocky.

борщ

Nakrájame zemiaky na kocky 2 x 2 cm a vložíme do vývaru. Zase po vykypení stiahneme teplotu a necháme variť asi 15 minút. Kapustu nakrájame na rezance a tiež dáme do hrnca a zväčšíme teplotu, znovu teplotu stiahneme, keď začne vrieť. Necháme tak variť na miernom ohni.

Zatiaľ čo sa nám zemiaky a kapusta varí, pripravíme si na boršč ostatnú zeleninu. Cibuľu nakrájame na menšie kocky, mrkvu a červenú repu oškrabeme a nastrúhame. Na panvici osmažíme cibuľu do zlatista, potom pridáme mrkvu. Necháme trochu osmažiť. Potom pridáme nastrúhanú červenú repu. Ešte trochu všetko smažíme. Z hrnca, kde sa varia zemiaky s kapustou, vezmeme len vývar (asi 2 naberačky) a pridáme ho do panvice. Trochu osolíme, okoreníme, pridáme paradajkový pretlak, všetko starostlivo premiešame a necháme dusiť domäkka. Po zmäknutí repy celú zapraví z panvíc dáme do hrnca a zväčšíme oheň. Pozor! Po vykypení varíme boršč len 2 minúty a potom hneď vypneme oheň! Pridáme drvený cesnak a premiešame. Boršč prikryjeme pokrievkou a necháme stáť asi 15 minút.

Klasický ruský boršč podávame s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

takprosto.cc

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
Počuli ste o BORŠČI? Ide o ruské národné jedlo, ktoré je vo svete veľmi obľúbené. Pokiaľ..." />