Prečo znášajú ľudia s modrými očami lepšie alkohol? Tajomstvo je konečne odhalené

Nádherný genetický paradox objavili biológovia z univerzity v Atlante …

Máte modré alebo jednoducho svetlé oči a všimli ste si, že znášate alkohol lepšie ako vaši priatelia s tmavými očami? Je to celkom prirodzené. Americká vedecká štúdia nedávno preukázala, že týto ľudia sú voči opitosti odolnejší, píše francúzsky server Gentside.

Podľa štúdie Georgijskej štátnej univerzity v Atlante majú ľudia s modrými očami väčšiu šancu odolávať alkoholu lepšie ako ostatní. Presnejšie povedané, ľudia so svetlými očami všeobecne znášajú alkohol lepšie ako osoby s tmavými očami. Prečo je tomu tak? Iste namietnete, že máte tmavookého priateľa či priateľku, ktorí pijú, bez toho aby im potom bolo zle. Vedci však sledovali 12 000 mužov a žien. A výsledky hovoria celkom jednoznačne: jednotlivci so svetlými očami mohli vypiť viac alkoholu než tí, ktorí mali tmavé oči.

Čo za to môže?

Tento jav vyvoláva jediný činiteľ: melanín. Táto molekula ovplyvňuje pigmentáciu našej pokožky, dúhovky a vlasov, ale je obsiahnutá aj v iných častiach nášho tela, napríklad v mozgu máme neuromelanin. Inak je melanín látka, ktorá sa nachádza všade okolo nás.

V skutočnosti má melanín zrejme oveľa väčšie slovo v ľudskom tele, než sa myslelo. Okrem pigmentácie je tiež vektorom informácií. Melanín hrá významnú úlohu v nervovom systéme, uľahčuje odovzdávanie nervových podnetov. Práve z tohto dôvodu zrejme osoby s tmavými očami znášajú horšie alkohol, pretože sa vďaka melanínu rýchlejšie opijú. Melanín im prenáša alkohol rýchlejšie k mozgu.

Bez ohľadu na tieto zistenia je však potrebné pripomenúť, že nadmerné požívanie alkoholu je nebezpečné pre zdravie, či už máte oči svetlé alebo tmavé.

Americkí vedci sa tiež zaoberali otázkou, či sa po pive hlúpneme. Zistili, že organická zlúčenina prítomná vo chmeľu, a teda v pive, naopak umožňuje zlepšovať poznávacie schopnosti. Aspoň u myší …

Očkovanie proti alkoholu?

Vedci z Oregonskej štátnej univerzity dokázali zlepšiť poznávacie schopnosti myší tak, že im dodávali biologicky aktívnu látku xanthohumol, prenylflavonoid, ktorý sa vyskytuje takmer výhradne v chmeľu. Tejto látke sa prisudzujú antioxidačné a protirakovinové účinky. A zrejme má aj vplyv na poznávacie schopnosti.

Vedci sa domnievajú, že sa tým teraz otvára nová etapa v chápaní a nakoniec aj v liečbe zhoršujúcich sa poznávacích schopností, najmä pamäte, ktoré sa prejavujú s pribúdajúcim vekom u väčšiny cicavcov, vrátane ľudí.

Vysoké dávky xanthohumol podávané mladým myšiam značne zvýšili ich schopnosť prispôsobiť sa zmenám v prostredí. Rovnako sa im zlepšila pamäť. Takéto účinky však neboli zaznamenané u starších myší.

Teoreticky by teda pivo malo mať tú moc pôsobiť rovnako. Problém však tkvie v tom, že by ste museli, aby ste dosiahli nejakého efektu, vypiť najmenej 3500 litrov piva. Je zbytočné upresňovať, že pri takejto spotrebe by nebolo zlepšenie poznávacích schopností tým najzjavnejším účinkom …

Chod hore