Zabudnite na čaj s rumom a varené víno! Ochutnajte štýlový horúci cider

Ľudia na vianočných trhoch zvyčajne neodolajú niektorému z teplých alkoholických nápojov. Avšak väčšina dáva prednosť tradičnému varenému vínu, punču alebo medovine. Horúci cider ako alternatívu k týmto nápojom zatiaľ objavil len málokto. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre značku Kingswood urobila na vzorke 1 000 ľudí agentúra ppm factum. Horúci cider Kingswood, ktorý bol vlani novinkou, je aj v tomto roku súčasťou ponuky v predvianočnom období.

A postupne sa udomácňuje aj u nás, hoci najmä medzi mladými ľuďmi. Podľa prieskumu ochutná varené víno aspoň raz za zimnú sezónu 71 % opýtaných, 61 % si dá punč, 48 % si vianočné trhy spája s ochutnávkou medoviny a asi 36 % nepohrdne čajom s rumom. Avšak len 6 % opýtaných ochutnalo v chladných dňoch pri stánkoch horúci cider.

„Veľmi radi by sme ľuďom ukázali, že tak ako chutí v lete cider na ľade, je vynikajúcim spoločníkom aj v zimnom období vo svojej horúcej variante. A kto uprednostňuje domácu pohodu, nemusí kvôli tomu ani chodiť na vianočné trhy. Môžete si ho vychutnať v pohodlí domova. Vďaka našim originálnym, no pritom jednoduchým receptom, ktoré sme pripravili v spolupráci s foodblogerkou LaPetit zvládnete prípravu horúceho cideru doma na profesionálnej úrovni,“ hovorí brand manažérka značky Kingswood Lenka Hájeková zo spoločnosti Pivovary Topvar.

Voňavý pomaranč & med

Processed with VSCO with f2 preset

1 fľaša Kingswood Cider Originál

1 pomaranč

2 PL medu

2 hviezdičky badiánu

6 klinčekov

2 celé škorice

Pomaranč rozkrojíme na polovicu, z jednej polovice vymačkáme šťavu a druhú nakrájame na kolieska. V menšom hrnci zmiešame pomarančovú šťavu s medom a zalejeme ciderom Kingswood. Pridáme badián, klinčeky a škoricu a necháme zohriať tesne pod bod varu. Korenie necháme ešte 2-3 min. lúhovať. Precedíme cez sitko a rozdelíme do 2 hrnčekov. Dozdobíme čerstvými plátkami pomaranča a vychutnávame všetkými zmyslami. 

Ružové okuliare

Processed with VSCO with f2 preset

1 fľaša Kingswood Cider Rosé

½ granátového jablka

2 cm zázvoru

2 klinčeky

Zázvor ošúpeme a nakrájame na malé kúsky a z granátového jablka pomocou varešky vybúchame semiačka. V hrnci zohrejeme (nevaríme) cider Kingswood spolu s klinčekmi a zázvorom. Necháme 2-3 min. lúhovať. Pred podávaním pridáme semiačka granátového jablka, nasadíme si ružové okuliare a vychutnáme chvíľku pohody.

Mlsný jazýček

Processed with VSCO with f2 preset

1 fľaša Kingswood Cider Originál

250 ml smotana na šľahanie

štipka škorice

1 karamelové salko

štipka soli

štipka muškátového oriešku

Salko spolu s polovicou smotany na šľahanie pomaly zohrievame, kým nedosiahne tekutejšiu konzistenciu. Jemne ho posolíme a udržiavame v teple. Zo zvyšku smotany vyšľaháme tuhú šľahačku. Cider Kingswood zohrejeme (nevaríme) so štipkou muškátového oriešku a rozlejeme do pohárov. Každý pohár ozdobíme šľahačkou, polejeme trochou slaného karamelu a jemne poprášime škoricou. 

Jablková štrúdľa

Processed with VSCO with f2 preset

1 fľaša Kingswood Cider Originál

1 jablko

2 PL hrozienok

2 PL trstinového cukru

2 PL javorového sirupu

štipka škorice

6 klinčekov

Jablko si môžeme, ale nemusíme ošúpať a nakrájame ho na menšie kúsky. Spolu s cukrom, javorovým sirupom, hrozienkami, škoricou a klinčekmi ho podusíme asi 3 minúty na miernom plameni. Na záver prilejeme cider Kingswood, premiešame so zmesou jabĺk a hrozienok a zohrievame tesne pod bod varu.

Chod hore