Toto je dôvod, prečo má doma každý Španiel odloženú krabicu s plastovými vrchnákmi

Budete nesmierne prekvapení, keď zistíte, čo sa dá vyrobiť z plastových uzáverov na fľašiach!

Plast – materiál, ktorý sa dá recyklovať a vďaka tomu sa nemusí spaľovať, zakopávať do zeme alebo hádzať do morí a oceánov.

Čo sa vyrába z plastových vrchnákov?

Novinár, ktorý navštívil Španielsko, bol permanentne ohromený. Kdekoľvek šiel, každý španielsky dom bol ľahko rozpoznateľný sklenenými vázami s plastovými vrchnákmi. Samozrejme, nebola to jediná zvláštnosť ktorú si všimol, ale myšlienka, zbierať plastové vrchnáky, v ňom prebudila výčitky svedomia.

что делают из пластиковых крышек

Jedného dňa videl pred supermarketom obrovský kontajner, kde sa vyhadzovali plastové vrchnáky z fliaš. Neďaleko visela fotografia 7-ročného dieťaťa. Potrebovalo operáciu srdca, ktorá stála 90-tisíc eur. Rodičia dievčatka žiadali prostredníctvom televízneho vysielania celú krajinu o pomoc a veľké spoločnosti pre spracovanie plastov odpovedali. Korporačná firma žiadala vyzbierať 200 ton plastových vrchnákov s tým, že v prípade ich vyzbierania daruje peniaze na vyliečenie dievčatka.

Všade boli nainštalované obrovské kontajnery a v priebehu pár mesiacov dokázali Španieli nazbierať požadované množstvo! Ľudia aj naďalej zbierajú vrchnáky a mnohé firmy na recykláciu plastov podpísali dohody s charitami. Uskutočnil sa tak dvojitý zázrak: pomoc životnému prostrediu a ľuďom!

зачем собирают пластиковые крышки

V roku 2010 sa stala v Turecku skvelá vec. Študenti lekárskej univerzity v Istanbule nazbierali a odovzdali vrchnáky na recykláciu, aby pomohli vyrobiť invalidné vozíky pre ľudí v núdzi.

Bežné plastové vrchnáky môžu so sebou niesť anjelské krídla. Plastové suroviny sú zhromažďované a spracované v spracovateľskej firme. Firma hradí plastové suroviny a prevádza peniaze na účet fondu pre pomoc ľudí so zdravotným postihnutím, na charitatívne nadácie či na pomoc vojnovým obetiam.

зачем собирать пластиковые крышки

Napríklad v Poľsku sa vyrábajú protézy vyrobené zo zmesi plastu a silikónu. Na protézu rúk je potrebné približne 500 000 vrchnákov a na protézy nôh až 850 000 vrchnákov. Samozrejme, že tieto protézy nie sú zázrakom techniky a neovládajú sa silou mysle, no aj napriek tomu dokážu človeku zlepšiť kvalitu života. S protetickou rukou môžete pomáhať zdravej ruke vykonávať každodenné aktivity!

 

Existujú aj iné využitia týchto malých vecí, ktoré dokážu niečo naozaj veľké a užitočné. Navyše to je úplne jednoduché, stačí hodiť vrchnák do špeciálneho kontajnera a nikdy neviete, komu tým môžete pomôcť.

зачем собирать пластиковые крышки

zdroj: takprosto.cc

Chod hore