Už nikdy si nekúpite šunku v obchode, keď sa naučíte tento jednoduchý návod na šťavnatú šunku u vás doma

Šunka – produkt, ktorý milujú všetci mäsochtiví ľudia. Kúpou šunky v obchode nezískame dostatok informácií o tom, čo všetko sa v nej nachádza a za akých podmienok bola pripravovaná. Stojí za to, utrácať peniaze za niečo, čo nášmu zdraviu ani neprospeje?

домашняя ветчина из свинины

Ponúkame vám recept na domácu šunku, kde nájdete len chutné a šťavnaté mäso vyrobené bez farbív a aditívov.

домашняя ветчина из свинины

Ingrediencie:

  • 1,5kg mäsa (stehno, pliecko, bôčik)
  • 1 liter vody
  • 100g soli
  • Štipka celého koriandru
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 5 guľôčok nového korenia
  • Bobkový list

Postup

  1. Pripravte si soľný roztok: uvarte vodu, vložte do nej všetky koreniny aj bobkový list. Nechajte vrieť 1 minútu a odstráňte zo sporáka.
  2. Vychladený roztok si naberte do injekčnej striekačky a vpichujte ho do mäsa. Je dôležité, aby ste ho vpichovali do rôznych hĺbok, pretože aj to ma vplyv na šťavnatosť a chuť budúcej šunky.

домашняя ветчина из свинины

  1. Ponorte mäso do zvyšného slaného nálevu a prikryte ho prikrývkou. Vložte ho na chladné miesto po dobu 3 dní a priebežne ho obracajte pre rovnomerné osolenie.

домашняя ветчина из свинины

  1. Po 3 dňoch previažte mäso motúzom a zabaľte do potravinárskej fólie.
  2. Na to, aby sa vám šunka podarila, je dôležité, aby sa nevarila vo vriacej vode. Priveďte teplotu vody na 80 stupňov (začne sa aktívne odparovať), znížte oheň na minimum, vložte mäso do hrnca a varte 2,5 hodiny. Nedovoľte, aby sa teplota zvýšila. Po uplynutí doby oblejte šunku studenou vodou, nechajte ju úplne vychladnúť a dajte ju do chladu na ďalšie dve hodiny.

домашняя ветчина из свинины

Domáca šunka je pripravená na konzumáciu. Môžete ju uložiť do chladničky až na 5 dní, no stane sa len zriedka, že v nej vydrží dlhšie ako 3 dni!

Podeľte sa o tento recept aj s vašimi priateľmi!

zdroj: takprosto.cc

 

Chod hore