Kupované kvety z kvetinárstva mi vždy zvädli. Kamarátka mi ukázala trik, a teraz vydržia vo váze viac ako týždeň

Extravagantné ruže, svieže pivónie, jemné ľalie, krehké tulipány či voňavé orgovány…potešenie pre dušu. Ak chcete, aby ich vôňa a krása trvala čo najdlhšie, prečítajte si nasledujúce triky ako to dosiahnuť.

  1. Dohliadnite na to, aby bola váza čistá, pretože možné baktérie okrem iného spôsobuje predčasné vyblednutie farieb. Pre kyticu, v ktorej je viac ako 5 komponentov, si vyberte väčšiu vázu, aby sa zbytočne medzi sebou netlačili.

букет цветов в вазе

  1. Dôležitá je aj teplota vody. Položte si kvety do vázy s horúcou vodou (43-44° C) a položte ju na pár hodín na chladné miesto. Molekuly horúcej vody rýchlejšie preniknú do stoniek, no kvôli chladu stratia kvetiny menej vlhkosti, čím sa životnosť orezanej rastliny zvyšuje.

букет цветов в вазе

  1. Ak predchádzajúca metóda nefunguje u cibuľkových kvetov, dajte ich do chladnej (nie ľadovej) vody.

луковичные цветы в вазе

  1. Uistite sa, že listy budú umiestnené nad hladinou vody. Listy pod vodou rýchlo zhnijú a vyvolajú rast patogénnych baktérii.

срезать листья у цветов

  1. Aby bola vaša kytica po dlhú dobu pastvou pre oči, meňte jej vodu každý deň. Zakaždým odstráňte akékoľvek nečistoty a váhu dôkladne umyte.

менять воду в вазе

  1. Na lepšiu absorpciu vody cez stonky, prerežte stonku v uhle 45 °. S ružami sa táto manipulácia najlepšie vykonáva pod vodou.

как продлить жизнь срезанной розе

  1. Pridajte do vody konzervačný prípravok. Najuniverzálnejším je napríklad vodka, 1 PL tohto alkoholu dokáže predĺžiť životnosť kvetiniek. Citrónová šťava a pár kvapiek bielidla skvelo slúži ako ochranný prostriedok. Naopak, aspirín, cukor alebo aktívne uhlie sú vám k ničomu.

консервант для цветов в вазе

  1. Postarajte sa o to, aby mali kvety dostatok priameho slnečného svetla, alebo iný zdroj tepla. Misu s ovocím je lepšie postaviť čo najďalej od kvetov. Ovocné plody zo seba uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje opadávanie okvetných lístkov.

букет цветов в вазе

  1. Pri každodennej výmene vody, ak nájdete zvädnuté púčiky alebo poškodené stonky, je lepšie ich odstrániť, aby nedošlo k šíreniu hniloby.

как продлить жизнь букету

  1. Správne skombinujte aj farby, pretože nie všetky kvety so sebou vychádzajú. Napríklad narcisy a hyacinty šíria škodlivé látky na iné kvety. Dajte ich preto do samostatnej vázy.

Nech všetky kytice sú darované láskou, zahrejú srdce a potešia oči!

букет цветов в вазе

 

zdroj: takprosto.cc

Chod hore