Na prvý dojem máte sekundy, tvrdí psychologička. Zaškatulkujete sa podľa týchto dvoch kritérií

Nechápete, prečo vás kolegovia neznášajú? Možno ste sa pri zoznámení nezmestili do týchto dvoch kritérií, tvrdí psychologička a pedagogička na Harvadově univerzite Amy Cuddy.
Medziľudské vzťahy študovala spolu s kolegami Susan Fiske a Peterom Glick dlhých 15 rokov. A našli v nich isté vzorce.

Zabije, alebo založí oheň?

Ľudia si podľa jej slov, vytlačených v knihe Presence, urobia o druhých obrázok behom pár sekúnd. To, aký bude, pritom závisí na dvoch odpovediach:
„Môžem tomuto človeku veriť?“
„Môžem tohto človeka rešpektovať?“

Psychológovia tieto dve otázky zhŕňajú dvoma vlastnosťami, ktoré od druhého človeka požadujeme – vrelosť a schopnosti. Ak disponujete oboma, môžete si gratulovať – ​​nový známy sa s vami bude chcieť pravdepodobne ešte stretnúť.

Source: pixabay.com

To, ako nám záleží na jednej či druhej vlastnosti, sa ale líši. Zatiaľ čo sa v odborných sférach pozerá skôr na kompetenciu, v bežných kruhoch je kľúčová srdečnosť a dôveryhodnosť. Z evolučného hľadiska je pre naše prežitie viac rozhodujúce vedieť, či si človek zaslúži našu dôveru,“ povedala Cuddy. Dáva to zmysel, obzrieme sa späť do praveku. Vtedy si jaskynní ľudia najprv overovali dôveryhodnosť nového „spolubývajúceho“. Bolo pre nich pochopiteľne dôležitejšie vedieť, že ich nezabije, skôr než to, že vie urobiť oheň ľavou zadnou.

Kde nie je dôvera, môže byť manipulácia

Psychologička nijako neznižuje ani význam schopností, alebo ak chcete kompetencií. Pre seba si ju ale zhodnotíme až po tom, čo si nová tvár získa našu dôveru.
„Ak vám niekto, koho sa snažíte ovplyvniť, neverí, nedostanete sa veľmi ďaleko; v skutočnosti môžete dokonca vyvolať podozrenie, pretože pôsobíte manipulatívne, „dodala Cuddy.
„Aj srdečný, dôveryhodný človek dokáže vyvolať obdiv, ale len po tom, čo si vybuduje dôveru. Jeho moc sa ale stáva skôr darom než hrozbou. “


Zdroj: Business Insider Source: unsplash.com

Chod hore