Otec napísal list adresovaný všetkým matkám, ktoré zostávajú v domácnosti. Stojí za prečítanie!

Michal je otcom dvoch dcér (3-ročného dievćaťa a 1,5 ročného dievćatka) a syna (8 rokov). Miesto dochádzania do zamestnania sa stará o svoje deti a všetko popisuje na svojom blogu . Často si robí srandu, že „sa ocitá na pokraji šialenstva“. Veci sa majú tak, že Michal, ktorý bol kedysi naozajstný tvrďas, je dneska mimoriadne nežným a milujúcim otcom.

Nedávno Michal na svojej stránke písal o najťažšiu prácu na svete. Jeho ospravedlňujúci list bol adresovaný všetkým matkám, ktoré sa rozhodli zostať v domácnosti, a na internete mal senzačný úspech.

„Musím sa ospravedlniť všetkým ženám, a najmä tým, ktoré sa ako matky rozhodli zostať v domácnosti. Mnoho mužov si myslí, že oni rodinu zabezpečujú finančne, a matky len zostávajú doma s deťmi a celý deň … v istom zmysle … buď nepracujú rovnako usilovne ako oni, alebo proste len sedia a celý deň nič nerobia. V tomto smere tiež trochu cítim vinu. V minulosti som sa sám často pýtal svojej manželky, prečo niektoré veci v domácnosti neurobila včas. Neraz som si myslel, že to musí byť tak fajn sedieť doma a celý deň sa pozerať na televíziu.
Ako veľmi som sa mýlil? Viac to ani nešlo.

Posuňme sa dopredu o niekoľko rokov. Teraz moja žena chodí každý deň do kancelárie a ja ostávam doma s deťmi. Spočiatku som si myslel, že si zavediem nejaký šikovný systém, aby som všetko, čo musím urobiť, urobil rýchlo. Jednou z prvých vecí, ktoré som urobil, bola zmena v spôsobe ukladania produktov v chladničke a v skrinkách. V chladničke bolo všetko uložené v rade, etiketami čelom, podľa typu jedla atď. Bol som na seba pyšný. Viete, ako vyzerá moja chladnička dnes? Uvidíte to nižšie.

Myslel som si, že to bude jednoduché. Po celkom dobrom začiatku som si myslel, že sa mi podarí udržať domov v čistote, vyprať a nakoniec privítať manželku večerou na stole, až príde z práce. Čo sa dialo týždeň, teraz ale, keď sa pozerám späť, sám neviem, ako je možné, že sa mi to podarilo tak dlho udržať.

Vidíte, problém je v tom, že som nevzal do úvahy prekážky a každodenné výzvy, ktoré sa objavia, keď sú doma deti, o ktoré sa musíte postarať. Chcel som to detailne popísať, aby ste videli, ako vyzerá môj deň a čo som mal na mysli:

6:00: Vstal som, priniesol som manželke kávu, syna som poslal do sprchy, zbalil som ho, skontroloval som, či má urobené domáce úlohy a či si umyl zuby.

6:45: Vzal som syna na autobusovú zastávku

7:01: prekročíme prah domova a počujem, ako tá trojročná sa sťažuje a plače, pretože chcela dostať palacinky a džús. Raňajkuje v posteli a pozerá sa pritom na televíziu.

7:02: Dostala palacinky a džús, naopak ja od nej za to niekedy dostanem úsmev, ale nie vždy

7:15: Myslým na to, že by som sa chcel osprchovať. ale nemôžem

7:30: Manželka odišla do práce

7: 30-9: 00: V tomto časovom bloku robím rôzne veci. Niekedy sa s dievčatkami vraciam na chvíľu do postele. Ak sa k nim nevrátim, tak vstanú už o 7:30 hod., No a buďme úprimní, nie som schopný si poradiť s dvoma dievčatkami a ich drámami, keď sú nevyspaté a protivné už na poludnie, pretože čoskoro vstávali. Okrem toho, každý deň do polnoci pracujem, takže mi ten dodatočný spánok príde veľmi vhod. Hoci nie vždy sa mi darí si oddýchnuť, pretože čo 15 minút do mňa niekto kope, dievčatká po mi skáču alebo požadujú cumlík.

9:00 Dostávam objednávku (asi si myslí, že som čašník z ich obľúbenej reštaurácie „U otca“) od trojročnej, že chce „kúsky kuraťa a džús“. Vzápätí po tom, čo odpoviem, že na kurča a džús je príliš skoro, sa okamžite vrhne na 5 minút na podlahu, kým … a teraz pozor .. nedostane kurča a džús. Prepitné bohužiaľ nedostávam.

9:05 Pokúšam sa sadnúť si s notebookom na pohovku s trochu márnou snahou trochu pracovať

9:06 Mladšia dcérka je kúsky kurčaťa a džús a sedí mi pritom na hlave

9:17 Výmena plienky

9:20 Znovu sedím na pohovke

9:21 Bol som požiadaný, aby som pustil rozprávku

10:30 Mladšia spí, zatiaľ čo staršia sa pozerá na televíziu, hrá sa s hračkami a o 20 sekúnd mi kladie nejakú otázku

10:35 Konečne sa sprchujem

10:45 Výmena plienky (smrdiaci variant)

11: 00-12: 00 Darí sa mi trochu pracovať

Poznámka: poludnie je už tu a ja som stále nič neurobil z domácich prác

12: 00-12: 30 Deti obedujú, prekvapenie: kura to nie je! Medzitým sa pokúšam urobiť všetko pre to, aby kuchyňa zostala čistá počas prípravy ich sedmichodového menu

12: 30-14: 00 Nakoniec upratujem kuchyňu a periem. Keď mám to šťastie, môžem ešte pozbierať časť z 19 000 hračiek a kociek povaľujúcich sa na podlahe v obývacej izbe. Keď mám výnimočné šťastie, podarí sa mi prejsť obývačkou, bez toho aby som šliapol na jednu z tých hrozne špicatých hračiek, ktoré sú podľa výrobcu bezpečné pre deti. Podobá sa to prechodu cez mínové pole v dome plnom nepriateľských teroristov.

14: 00-14: 30 Obliekam dievčatká a ideme na zastávku. Áno, ZATIAĽ BOLI STÁLE v pyžame.

14: 30-15: 00 Na zastávke si dievčatká hrajú a čakajú, až príde ich brat

15: 00-16: 00 Dievčatká si idú zdriemnuť a syn odchádza do svojej izby. Kuchyňa je opäť v žalostnom stave kvôli príprave pochúťok a prehľadávanie skriniek. Niekedy sa mi podarí počas tejto hodiny chvíľku pracovať. Ale nie vždy.

16: 00-17: 00 rozdeľujem od seba dievčatká a syna, lebo sa znovu hádajú o nejakú úplne nezmyselnú vec napr. Ktorá časť domu je čia

Syn: „Oci, vezmi Si veci z mojej izby, siaha na moje dôležité veci!“
Dcéra: „To nie je pravda“
Syn: „Je, ťaháš na moje veci, na môj počítač a ešte pri tom vyluzuješ zvuky“
Ja: „Sydney, vyluzuješ zo seba zvuky?“
Dcéra krúti hlavou
Ja: „Ty ho chceš znervózniť?“
Dcéra sa chichotá: „áno“

17: 00-18: 00 Pomáham synovi s domácou úlohou, upratujem dom, vytierame podlahu a pripravujem večeru

18:00 Moja žena sa vracia a večeriame. Po väčšinu dní som príliš „hotový“ na to, aby som sa detailne vypytoval, ako prebiehal jej deň. A niekedy bývam natoľko frustrovaný, že si idem zjesť večeru sám na terasu.

Poznámka: Takto vyzerá DOBRÝ deň. Každý deň je iný. To som nespomenul dni, kedy sú na tapete choroby, rodinné hádky, vládne najrôznejší neporiadok, dni, kedy musím stavať hrady z kociek, vytierať šampón z podlahy, čistiť misku pre psa od sprchovacieho gélu, ukladať oblečenie, ktoré deti rozťahujú po celom dome, nezmienil som sa o kalužiach moču, ktoré vznikajú, keď si dieťa strhne plienku a vyciká sa na podlahu, o očiste, ktorú musím deťom vykonať uprostred dňa, pretože jedno z nich sa rozhodlo, že vbehnúť do kaluže blata je super zábava, o opätovnom vešaní strhnutých závesov, zasúvaní vytiahnutých zásuviek naspäť po tom, čo deti zistili, že sa dajú vytiahnuť a dá sa v nich jazdiť po dome, a tak ďalej.

Ktokoľvek sa vracia z práce domov, nech je to manžel alebo manželka, nemá ani tušenie, čo ich druhá polovička musela po celý deň robiť. Raz, napríklad, moja žena prišla z práce a ja som bol pred domom na príjazdovej ceste a pozeral som sa, ako si dievčatká vonku hrajú. Bol krásny deň, tak som sedel na stoličke a pozoroval som ich. Manželka vystúpila z auta a spýtala sa „čo bude na večeru“. Povedal som jej, že som čakal na ňu, pretože som chcel, aby sa dievčatká mohli hrať vonku. Ona sa na mňa pozrela a povedala, citujem: „Nie je s tebou v poslednej dobe niečo v neporiadku?“

Vážne!?!? Práve som strávil 12 hodín sa 3 deťmi po celý deň a potrebujem niekoľko minút pre seba, aby som sa nadýchal čerstvého vzduchu, a keď sa moja žena vráti domov, čo je prvá vec, ktorú mi povie ??

Záverom by som sa chcel úprimne ospravedlniť všetkým ženám, ktorým som povedal niečo negatívne na tému zostať v domácnosti alebo som o tom žartoval. Nie je to ľahké. V skutočnosti to je najťažšie práca, akú som kedy mal. Samozrejme, že sú aj úžasné okamihy, ale sú to tiež obrovské výzvy a veľa stresu. Udržať to všetko pohromade, za to si aspoň väčšina žien zaslúžia fľašu dobrého vína.

S úctou

Otec, ktorý zostal v domácnosti,

via:huffingtonpost.com

Chod hore