Slávni šefkuchári vám ukážu spôsob, ako môžete využiť pri varení v kuchyni vajcia

 

Slepačie vajcia – užitočná surovina s nutričnými hodnotami, ktoré sa dajú porovnať s pohánkou a rybami. Sú bohatým zdrojom esenciálnych vitamínov a povinnou súčasťou akejkoľvek zdravej výživy.

Vajcia sú ideálne riešenie na raňajky, pretože ich dokáže pripraviť takmer každý. Ponúkame vám niekoľko kulinárskych techník, ktoré vám pomôžu priniesť prípravu vajec na vyššiu úroveň.

как приготовить яйца

  1. Ako rozbiť vajce

Na rozdiel od tradičného rozbíjania vajec pomocou noža alebo okraja misky, najlepším spôsobom je rozbiť vajce na rovnom povrchu stola. Pri tejto metóde je riziko spadnutia malých kúskov škrupiny do jedla minimálne.

как приготовить яйца

  1. Ako oddeliť bielko od žĺtka

Najjednoduchší a pravdepodobne efektívny spôsob je to urobiť vlastnými rukami. Rozbite si vajce do misky, jemne vezmite žĺtok, kým bude bielko tiecť cez vaše prsty.

как приготовить яйца

  1. Ako očistiť vajce natvrdo

Po uvarení pobúchajte vajce zo všetkých strán a vložte ho do studenej vody, aby vychladlo. Potom si ho už len s ľahkosťou olúpete.

как приготовить яйца

  1. Ako variť vajcia

Nalejte vodu do hrnca, vložte do neho vajcia a položte na plameň. Po zovretí varte 3-4 minúty, aby boli vajcia uvarené namäkko. Stratené vajce potrebuje 5-6 minút a vajce natvrdo 8 minút.

как приготовить яйца

  1. Stratené vajce

Tu je malý trik: Do vody, v ktorej sa bude vajce variť, pridajte 1/2 ČL octu.

как приготовить яйца

  1. Vajce trochu inak

Rozbite si vajíčko do zhotoveného vrecúška z potravinárskej fólie vymastenej maslom, osoľte okoreňte, obviažte a ponorte do vriacej vody na 4-5 minút.

как приготовить яйца

  1. Vajce z mikrovlnnej rúry

Rozbite si vajce do pohára, zalejte trochou vody, prikryte tanierikom a varte pri plnom výkone po dobu jednej minúty.

как приготовить яйца

  1. Praženica

Praženicu by ste mali pripravovať pomaly. Čím pomalšie sa varí, tým lepšie. Nastavte si plameň v rozmedzí medzi miernym a stredným plameňom a udržiavajte ho v tejto intenzite.

как приготовить яйца

  1. Miešané vajíčka s vodou

Do panvice, v ktorej budete pripravovať praženicu nalejte 2 PL vody. Tento tip dodá hotovému pokrmu veľkoleposť.

как приготовить яйца

  1. „Zlaté vajce“

Tento výsledok dostanete, ak si zmiešate obsah vajíčka vo vnútri škrupiny. Vezmite si košeľu, z rukávov urobte uzol alebo ich stiahnite gumičkou do vlasov. Vajce vložte do rukáva a po dobu jednej minúty s ním krúťte nad hlavou ako s lasom. Následne vajíčko môžete uvariť.

как приготовить яйца

    11. Čerstvosť vajec

Ten správny výsledok dosiahnete len s použitím čerstvých vajec. Ak chcete zistiť, či sú čerstvé vložte vajce do nádoby naplnenou vodou. V prípade, že vajíčko je na dne, je čerstvé. Ak sa vydvihne ja jednu hranu, je už asi 1 týždne staré. Keď vypláva na povrch, máte dočinenie so skazeným vajcom.

Pripravte si vajíčka na raňajky, pridajte k ním ľahký zeleninový šalát a pohár džúsu. Načerpáte nové sily na celý deň!

как приготовить яйца

zdroj:sovkusom.ru

Chod hore