Hrozný zápach staroby! Všetko len preto, že mnohí nedodržujú tieto pravidlá hygieny

Mnohí z nás si pamätajú dom starých rodičov, ktorý voňal za čerstvo upečenými koláčmi či starými knihami. Bohužiaľ, s pribúdajúcim vekom je pre starých ľudí náročné starať sa o domácnosť a zároveň aj o seba samých. Z toho dôvodu môžeme v ich príbytkoch cítiť nie veľmi príjemný pach.

запах старости от человека

Pach staroby

 

Faktom je, že proces starnutia negatívne ovplyvňuje našu pokožku: tkanivo sa stenčuje a množstvo tuku sa znižuje. Kvôli tomu sa koža stáva suchou a omnoho citlivejšou. To je dôvod, prečo sa niektorí starí ľudia vyhýbajú vodným procedúram. Po aplikácií mydla na pokožku sa vymyje ochranná lipidová vrstva. Začnú na nej pociťovať tlak a bolesť aj pri najmenšom dotyku.

запах старости от человека

Ohliadnuc od toho, ľudia nad 60 rokov by nemali úplne vynechávať osobnú hygienu. Bude sa však o niečo líšiť oproti tej, ktorú vykonávali v mladosti. Na dlhý relaxačný kúpeľ je lepšie zabudnúť a nahradiť ho radšej sprchou. Lekári odporúčajú starším ľuďom umývať sa každý druhý deň.

запах старости от человека

Čo sa týka sprchových mydiel je lepšie, ak použijete sprchové gély s neutrálnym pH. Okrem toho, gélom je potrebné umývať si ruky a nohy, ale aj kožné záhyby a genitálie. Ostatným častiam tela stačí umytie vodou.

запах старости от человека

Ak sa nemôžete kompletne osprchovať, použite vlhčené obrúsky (najlepšie tie, ktoré sú vhodné aj pre deti). Nezabúdajte ani na každodenné umývanie genitálií a taktiež po každej stolici.

запах старости от человека

Nepríjemný zápach môže spôsobovať nielen telo ale aj domov. Ide o kontakt medzi prachom v domácnosti, ktorý je tvorený z odumretých kožných čiastočiek. Prilepí sa na oblečenie, povrch kobercov, nábytok…

запах старости от человека

Vzhľadom k tomu, že starí ľudia už nie sú schopní tak upratovať ako kedysi, musia prísť na pomoc ich príbuzní. Zápach v dome môžete odstrániť pomocou esenciálnych olejov alebo vreciek s bylinkami a voňavými mydlami, ktoré umiestnite do skríň, na poličky a podobne.

Neprestávajte sa starať o vašich blízkych, pretože potrebujú vašu pozornosť, ako nikto iný!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore