Viete prečo takmer všetky matky nosia svoje bábätká len na ľavej strane? O tomto nevedeli ani samotné matky

Matkin inštinkt je naozaj silná a krásna vec. Všetky materské inštinkty sú jedným z najprimitívnejších dedičstiev od zvierat, ktoré sa v nás zachovali. Základy rodičovstva sa nezmenili ani počas mnohých miliónov rokov.

Väčšina vecí pri materstve je naozaj inštinktívnych a preto ich každá matka robí prirodzene. Zoberme si napríklad ako matky držia svoje deti. Keď väčšina žien zdvihne z postielky dieťa, okamžite si ho položí na ľavú stranu svojho boku alebo ramena. To ale neznamená, že by sme nikdy nemali pri tejto činnosti používať pravé plece. Veľa žien to robí vtedy, keď je ich druhé rameno obsadené napríklad kabelkou alebo zranené či ak je trochu unavené – ale pre 70-85% všetkých žien je ľavá strana prirodzenejšia.

Takže čo to znamená? Prečo sa toľko žien cíti pohodlnejšie s dieťatkom na ľavej strane? No, ako sa ukázalo, na tento fakt existuje vedecké vysvetlenie.

Flickr / Ray Dumas

Keď väčšina žien zdvihne dieťa, automaticky ho položí na svoje ľavé rameno. To platí pre 70-85% všetkých žien.

Najprv sme predpokladali, že to súvisí s tým, ktorá ruka je dominantná, pretože väčšina žien píše pravou rukou.

V skutočnosti to ženám uľahčuje robiť zložitejšie úlohy s pravou rukou. No ten skutočný dôvod pre nosenie dieťatka naľavo vychádza zo štúdie z Journal of Nature Ecology a Evolution.

Ženy si vždy zobrali svoje deti na svoju ľavú stranu, pretože je to najúčinnejší spôsob, ako ich chrániť.
Ako asi viete, pravá strana mozgu riadi ľavú stranu tela.

Pravá časť mozgu je zodpovedná za riešenie „emočnej inteligencie“, rovnako ako za interakciu s inými ľuďmi a spracovanie emócií.

To znamená, že medzi mamičkou a dieťatkom je väzba ešte na hlbšej úrovni, pretože mamička používa emocionálnu stranu k pochopeniu tohto záhadného maličkého stvorenia. Dokážu komunikovať pomocou citov.

Inými slovami, držanie svojeho dieťaťa na ľavej strane robí mamičku schopnejšou si skôr všimnúť, či je jej dieťa choré alebo má z niečoho strach. Tiež to znamená, že mamička cíti veľmi silný vzťah k svojmu dieťaťu.

V minulosti deti, ktoré sa nosili na ľavej strane mali pravdepodobne väčšiu šancu na prežitie, čo je dôvod, prečo sa tento zvyk intuitívne prenáša až do dnešného dňa!

Nie je to len o tom, že sa takto matky cítia bližšie a prepojené s ich deťmi, pomáha to bábätkám cítiť sa bezpečnejšie a istejšie.

To preto, že naše srdce bije na ľavej strane. Dieťa v náručí takto môže počuť a cítiť ako bije matkino srdce.

 

Sme si istí, že keď vaše dieťa vyrastie a vy ste ho nosili za mala na ľavej strane, aj ono sa s vami bude túliť na ľavej strane.

To preto, že ich pravé ucho bude bližšie k vašim ústam, vďaka čomu sa im bude ľahšie učiť rozprávať a taktiež pochopiť slová, pretože ich ľavý mozog riadi aj spracovanie jazykov. Zaujímavé, čo?

Samozrejme, že nie je nič zlé na držaní svojeho dieťatka na pravej strane – dokonca to je oveľa jednoduchšie pre chrbát!

Ak s týmto faktom súhlasíte aj vy, uistite sa, že tento článok zdieľate na Facebooku s Vašimi matkami a babičkami!

zdroj: littlethings.com

Chod hore