Mamička napísala do školy list, že si jej dcérka už domáce úlohy robiť nebude. Neuveríte, aký bol dôvod…

V dôsledku postupného nárastu nárokov v škole majú deti oveľa menej voľného času. Je to pre nich naozaj dobré? Jedna mama si myslí, že nie. Keď Bunmi, Laditanina 10-ročná dcéra začala zo školy prichádzať s bolesťami na hrudníku a začala sa budiť uprostred noci zo stresu, Laditana sa rozhodla všetko toto zastaviť.


Práve preto matka poslala e-mailom na školu svojej dcéry, aby učiteľom dala vedieť, že nadobro skoncovala s domácimi úlohami svojej dcéry. V nadväznosti na e-mail Laditana napísala príspevok na Facebooku o tom, prečo sa tak rozhodla. Post sa šíri veľmi rýchlo, pretože s viac ako 53 tisícmi like-ov a 12 tisícmi zdieľaní s ňou súhlasí mnoho rodičov.

„Keď mi dcéra zo školy prichádzala s bolesťou v hrudníku mala som tušenie, o čo ide.“

,,Moje dieťa končí s domácimi úlohami. Poslala som e-mail do jej školy, aby som tak dala vedieť učiteľom, že si už viac nebude písať domáce úlohy.

Moja 10-ročná dcéra sa veľmi rada učí a veľmi rada číta. Za rok prečíta 10-12 kníh bez toho, aby som ju do toho musela tlačiť. Baví ju to. Taktiež rada píše, teraz píše príbeh o živote vlkov. Chodí na hodiny programovania, miluje maľovanie a páči sa jej niečo, čo nazýva Roblox, no vôbec netuším, čo to je. Ale za posledné štyri roky som si všimla, že keď príde zo školy, je v ustavičnom strese. Sťažuje sa na bolesti v hrudníku, kvôli škole sa skoro prebúdza a vôbec tam nechodí s radosťou.

V škole je denne od od 8:15 do 16:00. Je to takmer ako pracovná doba dospelého človeka. Prečo by si mala potom ešte pár hodín písať domáce úlohy? Niekedy sa to pretiahne až do 18:30, potom nasleduje večera, potom má hodinu na oddych (alebo dokončenie domácej úlohy). Má to vôbec nejaký zmysel? Vari nie je čas strávený s rodinou dôležitejší? Nie je dôležité, aby sa doma dieťa uvoľnilo? Alebo sa má už v 10 rokoch stať malým workoholikom?Vedeli ste, že vo Fínsku sú domáce úlohy zakázané? A že majú najvyššiu mieru vysokoškolských študentov v celej Európe? Deti nepotrebujú stráviť hodiny nad domácou úlohou. Musia sa naučiť správne rozdeliť úlohy a manažovať svoj čas. Toto, čo musí robiť moje dieťa  naozaj nedáva zmysel!

Rovnako ako dospelí potrebujú po práci oddych, tak aj deti potrebujú vypnúť a robiť niečo iné. Kedy sa majú venovať krúžkom, športom alebo tancu? Domáce úlohy sa u nás nerobia nie len cez pracovný týždeň ale dokonca aj cez víkendy, no prosto stále. Už to musí skončiť! Je to pre deti príliš náročné.

Moje dieťa nadobro skoncovalo s domácimi úlohami. Vždy máme na výber. Ak s tým škola nebude súhlasiť, môžem ju učiť doma. Som veľmi nervózna, pretože aj keď pracujem z domu a k tomu sa starám o  3-ročného syna, ktorý chodí do škôlky len počas dvoch dní týždenne. Celý večer nerobím nič iné len píšem domáce úlohy. Nemôžem stráviť príjemný čas s rodinou!

Všetci chceme, aby naše deti vyrastali a uspeli v budúcnosti. Aj keď verím v zlepšenie prostredníctvom vzdelávania, neverím, že škola by mala pohlcovať život dieťaťa. Je mi jedno, či sa jedného dňa dostane na Harvard alebo len na miestnu vysokú školu. Chcem, aby moja dcéra bola inteligentná, milá, inšpirujúca, dobročinná, duchovná a aby mala vo svojom živote rovnováhu. Musí byť sama so sebou spokojná a emočne vyrovnaná.

Myslím, že zajtra už dostanem zo školy odpoveď. Uvidíme, čo na to povedia. Ja s takýmto stresom už chcem skončiť! Moje dieťa sa musí do školy tešiť.

Tak čo si myslíte, majú domáce úlohy zmysel? Pomáha im to alebo im to len berie čas, ktorý by mohli stráviť hraním alebo športovaním?

 

zdroj:boredpanda.com

 
Chod hore