Presadila som orchideu do malého bloku. Krajšie kvety som nevidela!

 

Chcem sa s vami podeliť o príbeh, ktorý sa mi stal začiatkom minulého leta. V tej dobe som mala šťastie, stala som sa novou majiteľkou niekoľkých orchideí. Tešili ma svojim kvitnutím a nič nenasvedčovalo, že by mali prísť problémy.

Asi v polovici júna som odišla na dovolenku a moje zelené krásky som nechala v maminej starostlivosti. Po návrate z dovolenky som našla kvety v katastrofálnom stave: všetky listy boli žlté a len-tak držali na stopke. O niekoľko dní všetky opadli a kvet začal schnúť.

  presádzanie orchideí na bloku

V snahe zachrániť zelenú krásku som začala hľadať všemožné informácie o orchideách, ktoré zostali bez známky rastu. Vtedy som narazila na radu presádzania rastlín do bloku kôry.

Ako presadiť orchideu

Chcela som sa do tejto metódy pustiť čím skôr, tak som hneď bežala do kvetinárstva, aby som si tam kúpila takýto blok. Na presádzanie orchideí do bloku je najvhodnejšia kôra z korkového duba, papradia alebo borovice. Vyzbrojená vŕtačkou, som urobila do kôry niekoľko dier a nalepila som kovový háčik.

presádzanie orchideí na bloku  

Pomocou mäkkej izolepy som starostlivo zafixovala orchideu na drevený hranol a pod korene som nasypala rašelinník. Blok som zavesila vonku na balkóne. Bolo to uprostred leta, takže poklesu teploty som sa nebála.

presádzanie orchideí na bloku

Zelenú krásavicu som musela často zalievať, pretože korene rýchlo vysychajú. Po mesiaci orchidea vypustila niekoľko zelených listov a na jeseň krásne zakvitla. Radosti nebolo konca: kvet, ktorý nemal takmer žiadnu šancu, teraz ožil.

presádzanie orchideí na bloku

S príchodom chladného počasia som orchideu musela presadiť do kvetináča. Škoda, že naše klimatické podmienky neprajú týmto krásnym kvetom (okrem skleníkov). Dúfam, že moje skúsenosti budú užitočné pre vás.

Chod hore