Za menej než hodinu som si doma urobila tú najlepšiu Mozzarelu akú som kedy mala. V obchode ju už nekupujem

Ak sa Vám už pri samotnom slove syr zbiehajú slinky a Váš žalúdok sa už hlási, tento recept je rozhodne pre Vás. Vedeli ste, že mozzarellu si môžete pripraviť aj v pohodlí domova a len za 1 hodinu? Predstavte si jej lahodnú chuť na chutných lasagniach alebo chrumkavých zapekaných bagetkách…mňam!

Potrebujete:

  • 1 a pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
  • štvrtina tablety rastlinného syridla
  • 3,5 l mlieka
  • lyžička soli.

Postup:

  1. Kyselinu citrónovú zmiešajte so štvrť hrnčekom studenej vody.
  2. V inom hrnčeku si prírodné syridlo rozpusťte podobne v rovnakom množstve studenej vody ako kyselinu citrónovú.
  3. Mlieko dajte variť  a keď bude teplé, jemne doň zamiešajte pripravenú zmes kyseliny citrónovej. Neprestajne miešajte a pomocou teplomera udržujte teplotu mlieka na 31 stupňoch Celzia.

 

Tu začína mágia – mlieko sa zráža.

mozzarela3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.  Toto sa stane, ak pridáte do mlieka pripravenú zmes rastlinného syridla. Pokračujte v miešaní, až kým nedosiahnete  teplotu 40 stupňov Celzia.

5.  Následne vypnite horák, hrniec zakryte pokrývkou a nechajte odpočívať aspoň 5 minút.

6.  V druhom hrnci priveďte vodu až k 87 stupňom Celzia .

7. V hrnci, v ktorom  mliečna zmes odpočívala by sa pomaly mala tvarohovo vyzerajúca časť oddeľovať od srvátky (žltá tekutina).

Ak to takto nevyzerá, nechajte zmes odpočívať  až kým sa tak nestane.

8.  Následne vyberte hrudky a uložte do cedníka.

 

9.  Potom ich ponorte do hrnca s takmer vriacou vodou  a nechajte variť asi 5 minút.

Občas premiešajte a uistite sa, že vnútorná teplota syra je okolo 57 stupňov Celzia.

10.  Hrudky vyberte, jemne osoľte a spracujte podobne ako cesto, až kým sa nevytvorí syr. Formujte do požadovaných tvarov.

 

Dobrú chuť!

zdroj: the kitchn

 

Podporte článok zdieľaním