Celý čas som vajcia skladovala v chladničke zle. Preto sa mi kazili a nevydržali čerstvé. Kamarátka mi poradila tento trik a vydržia dlhšie

 

Kulinárstvo nie je len veda o množstvách a pomeroch, ale aj umenie zaobchádzania s výrobkami. Napríklad, spôsob skladovania určuje nielen kvalitu potravín, ale aj to, či ostanú čerstvé po dlhšiu dobu.

Mnoho ľudí vie, že chlieb sa ma uchovávať v chlebníku, zemiaky v tme a banány vo zväzkoch. Čo ale také slepačie vajíčka? Prezradíme vám, prečo ich nestačí len skladovať v chladničke.

яйца в холодильнике

  1. Umývanie

Pravidlo číslo jeden: nikdy vajcia neumývajte po zakúpení. Urobte to pred použitím – zabránite tak možnosti kontaktu infekcie s jedlom. Avšak umyté slepačie vajíčka vydržia kratšie, pretože sú zbavené ochrannej fólie, bez ktorej „dýchajú“ cez škrupinu omnoho intenzívnejšie.

мытье яиц

  1. Polička na dverách

Ak sú vajíčka skladované v priehradke na dverách chladničky, nie je to správne. Odporúčaná teplota uchovávania tohto produktu by mala byť nižšia ako 20 stupňov. Dvere chladničky sú najteplejším miestom – otváraním a zatváraním dverí  teplota začne kolísať a môže sa stať, že sa vajíčka pokazia.

хранение яйца куриного

  1. Obal

Ako bolo už vyššie poznamenané, vaječné škrupiny majú porézny charakter a ľahko vstrebávajú pachy. Preto by sa nemali ukladať do blízkosti mäsa a rýb. Lepšie urobíte, ak ich necháte v pôvodnom obale z obchodu – zabraňujete absorpcii pachov a predžujete životnosť.

яйца в упаковке

Mnohých zaujíma odpoveď na otázku: Dokedy by sa mali vajcia spotrebovať? Dostanete na to množstvo rozličných odpovedí, pretože expiračná doba môže pokojne dosahovať dĺžku jedného mesiaca. Tak či onak, bude lepšie, ak ich v chladničke ponecháte nie dlhšie ako jeden týždeň. Táto doba vám zaručí konzumáciu vajíčok bez obáv a rozmýšľania, či je ich jedenie bezpečné.

Nič sa však nemení na fakte, že vajíčka nie je vhodné skladovať v priehradke na dverách chladničky. Vedia sa pokaziť aj v prípade, že nimi občas zatrasiete.

как хранить яйца в холодильнике

Dávajte si pozor na všetky fázy prípravy jedál, pretože ich výsledok môže závisieť aj od vašej ostražitosti a pozornosti. Zdieľajte tieto užitočné informácie s vašimi priateľmi!

zdroj:sovkusom.ru

Chod hore