Krevety patria medzi populárne morské plody aj v našich zemepisných šírkach. Ročne sa na svete skonzumuje niekoľko ton týchto plodov a hoci ich máme radi, len zriedka sa zamyslíme nad tým, ako a kde vyrastajú. Pripravili sme pre vás 3 fakty, vďaka ktorým si budete istí, že konzumujete tie správne krevety.
- Ako všetci vieme, v Číne sa dá napodobniť hocičo, krevety nevynímajúc. Mäso z kreviet nahrádzajú mletým rybacím mäsom. Samozrejme, výrobcovia ich vyformujú tak, aby to vyzeralo ako skutočné krevety a nakoniec prifarbia. Tým pádom si namiesto kreviet kupujeme lacné napodobeniny, ktoré sú v skutočnosti len obyčajné ryby. Vždy si na zadnej strane výrobku pozrite informácie o zložení, aby ste vedeli, čo naozaj kupujete!
- Toto nie je jediný spôsob, ako sa v Číne snažia čo najviac profitovať z morských plodov. Aj tie najlacnejšie druhy kreviet vedia „prerobiť“ na elitnú kvalitu. Jednoducho ich uvaria vo farbivách a namočia do tripolyfosfátu sodného pre fixáciu farby. Táto kombinácia látok v krevetách zadržiava vodu a tým pádom vyzerajú väčšie a ťažšie. Výsledný výrobok sa dokáže rozložiť vo voľnej prírode aj vysušiť za 5 dní.
- Okrem týchto skutočností sa na farmách, kde krevety vyrastajú, nijako zvlášť nedodržujú hygienické normy, takže sa stávajú živnou pôdou pre vírusy a baktérie.
Najdôležitejšie je, aby ste si prečítali to, čo kupujete a nestali sa kvôli svojej benevolentnosti obeťou bezohľadných výrobcov. Zdieľajte tieto dôležité informácie aj s vašimi priateľmi!
zdroj:sovkusom.ru
Prečítajte si aj
Aký je tvoj názor?