Toto by ste určite nemali robiť počas menštruácie! 9 nebezpečných omylov všetkých žien

V období menštruácie je ženské telo vystavené omnoho väčšej zraniteľnosti, ako je to počas bežných dní. Veľa mladých žien nepripisuje prílišnú pozornosť začiatku ich cyklu a vykonáva všetko tak, ako zvyčajne. Gynekológovia však trvajú na tom, aby si počas „svojich dní“ dopriali viac pokojejších chvíľ a aktivít.

что нельзя делать во время менструации

Omyl č. 1 – Šport

Niektoré ženy nezaujíma to, že majú menštruáciu a jednoducho idú behať alebo navštívia posilňovňu, pretože nechcú vynechať ani jediný tréning. Gynekológovia odporúčajú prvý deň menštruácie nevykonávať zbytočne nadmiernu záťaž. Faktom je, že cvičenie počas tohto obdobia, viac ako inokedy, vedie k prekrveniu pohlavných orgánov, čo môže spôsobiť silné krvácanie.

Samozrejme, šport nemusíte hneď vylúčiť, no pokojne vám bude stačiť niečo menej namáhavejšie – pilates, joga (bez náročných polôh) alebo obyčajná prechádzka.

что нельзя делать во время менструации

Omyl č. 2 – Posteľový režim

Mnoho žien prvé dní menštruácie preleží v posteli kvôli bolestiam a kŕčom v podbrušku. Nie je to však najšťastnejšie riešenie, pretože pri úplnom odpočinku krv stagnuje a menštruácia je o to viac bolestivejšia. Ak sa nejedná o závažné prípady, kedy sa neviete postaviť z postele (pri tomto probléme určite navštívte svojho gynekológa), menšia fyzická aktivita určite neuškodí.

что нельзя делать во время менструации

Omyl č. 3 – kúpanie sa vo vani

Je lepšie, ak si počas menštruácie odopriete kúpanie sa vo vani. Dôvodom je maternica, ktorá je náchylnejšia na možné negatívne účinky baktérií, čo by mohlo spôsobiť nepríjemné komplikácie v budúcnosti.

Taktiež je nutné, aby sa zabránilo prehriatiu organizmu. Vo vani sa vaše cievy rozširujú a krvný obeh pracuje natoľko rýchlo, že môže dôjsť k príliš silnému krvácaniu.

что нельзя делать во время менструации

Omyl č. 4 – Aktívny sexuálny život

Mal by sa pohlavný styk počas menštruácie vynechať alebo nie? Väčšina lekárov na túto otázku odpovedá kladne v prípade, že partneri používajú ochranu. Avšak aj v tu môže dôjsť k zápalovým ochoreniam. Koniec koncov, samotná krv je vynikajúcim miestom pre vytvorenie infekcií a choroboplodných zárodkov. Preto je lepšie odložiť chúťky na neskôr.

что нельзя делать во время менструации

Omyl č. 5 – Prísna diéta

Niektoré ženy v snahe získať ideálnu postavu ani neuvažujú nad tým, že sa počas svojich dní vzdajú takéhoto stravovania. Gynekológovia ale majú iný názor a odporúčajú sa stravovať v týchto dňoch normálne. Môžete konzumovať takmer čokoľvek, ak je to v primeraných množstvách. Navyše, drastická diéta spojená so stratou krvi môže viesť k závažným komplikáciám.

что нельзя делать во время менструации

Omyl č. 6 – Užívanie niektorých liekov

V období menštruácie je zrážanlivosť krvi o niečo horšia, preto sa neodporúča brať lieky, ktoré majú vplyv na proces krvotvorby, napríklad analgin či aspirín. Tie ženy, u ktorých sa objavujú silné bolesti, by sa mali zamerať na produkty s účinnou látkou paracetamol.

что нельзя делать во время менструации

Omyl č. 7 – pitie alkoholických nápojov

Odporúča sa úplne obmedziť konzumácia tvrdého alkoholu. Zvyšuje menštruačné bolesti a nepohodlie. Na druhej strane si môžete dopriať viac vody, džúsov alebo čaju.

что нельзя делать во время менструации

Omyl č. 8 – časté používanie tampónov

Pravidelné a dlhodobé používanie tampónov môže vyvolať vznik infekcií. Toto platí predovšetkým pre ženy, ktoré si často menia tampóny na miestach, kde nie je ich výmena možná s čistými rukami. Často používanie tampónov vedie k tomu, že červené krvinky sa v teplom prostredí začnú intenzívne rozkladať.

что нельзя делать во время менструации

Omyl č. 9 – Konzumovanie slaných potravín

Mnoho žien počas menštruácie trpí opuchmi a udržovaním vody v tele. Nadmierna konzumácia prebytočných solí túto situáciu len komplikuje.

что нельзя делать во время менструации

zdroj:takprosto.cc

Chod hore