Hubky, nožnice a hrsť zŕn – všetko, čo je potrebné pre detské šťastie. Vzhľadom k tomu, je to roztomilé!

 

Ak hľadáte jednoduchý a vzrušujúci nápad na užitočné zábavy s dieťaťom, tento článok je práve pre vás! Klíčenie semien v neobvyklých cestách – veľmi zaujímavá lekcia, ktorá môže magicky zaujať ako dieťa a tak aj rodiča. Zoznámiť dieťa s vývojom a rastlinným životom, ako rastie každé semeno, a potom môže s radosťou žať – to je dobrodružstvo!

Redakcia „chillin.sk“ sa s vami podelí o zábavné nápady, ktoré môžu ľahko pomôcť vštepiť deťom lásku k rastlinám.

Detská záhradka vlastnými rukami

  Deti o rastlinách

  1. Zeleninová záhrada na kuchynskej hubke

Pre takýto fascinujúci experiment budete potrebovať obyčajnú kuchynskú hubku, vodu a špáradlo. Pre klíčenie je najlepšie vziať ľanové semená a žeruchu – sú nenáročné, rastú pomerne rýchlo, ale sú  jedlé! Len si predstavte, ako bude hrdo jesť zelený šalát, vypestovaný rukami chlapca.

K dispozícii máme malé tajomstvo – je najlepšie rezať hubku, keď je navlhčená. A keď je domček zostavený a semená zasiate,  huba by mala byť mierne navlhčená – nemala by z nej stekať voda.

detský záhradný na parapete

detský záhradný vlastnými rukami

Potom s dieťaťom zalievajte domček niekoľkokrát denne postrekovačom. Prvé 2-3 dni neobvyklú záhradu zakryte plastovým vreckom, aby sa zabránilo vysychaniu semien. Na strechu, môžete použiť mäkký „krém“, semienka namočte do vody. Potom sa malé zrná nespláchnu dole.

klíčenie semien v hube

ako semená klíčia v hube    

  

Vzhľadom na to, je to skvelá práca! Proces rastu zŕn je tak výrazný, že zaujme nielen malých pestovateľov, ale aj rodičov.

  1. Pestovanie tekvice v tekvici

Klíčenie tekvicových semien – prácny proces, ale určite to bude apelovať na začínajúcich pomocníkov matky. Vyberte si malú, ale silnú tekvicu a čiastočne ju očistite od dužiny. Vyplňte tekvicu pôdou, zasaďte niektoré jej semená polejte. Ak začnú klíčiť semienka teraz, na začiatku sezóny výhonky môžete zasadiť do prírody a na jeseň budete zbierať skutočnú úrodu.

klíčenie semená tekvice  

Mimochodom, v procese hnitiu tekvica nevylučuje nepríjemné pachy, ale iba slúži ako vynikajúci zdroj potravy pre drobné semienka.

  1. Pestovanie fazule na vatových tampónoch

Táto metóda – jedna z najjednoduchších spôsobov vizuálne ukázať svojmu dieťaťu, ako sa rozvíja koreňový systém rastlín. Nič zložité, stačí naplniť pohár vatovými tampónmi a položiť na ne fazuľu. Navlhčite vatu rozprašovačom, ale nepreháňajte to – voda nesmie stagnovať v pohári.

klíčenie semien v vatou  

Položte nádobu na parapetu, aby sa zabránilo priamemu slnečnému žiareniu. Po 3 dňoch sa ukážu prvé výhonky, a po 8-9 dňoch od prvého páru listov vyrastie celá sieť výhonkov. O dva týždne neskôr budete svedkami premeny fazule do malej silnej rastliny! Táto fazuľka môže byť transplantovaná do pôdy v záhrade a pokračovať v starostlivosti o ňu.

  1. Pestovanie fazule v papieri

Nalejte do malého pohára trochu vody (hrúbka vodnej vrstvy 2 cm), zrolujte servítku do tesného valca a vložte ju do nádoby. Fazuľu položte k stene pohára. Vlhkosť z dna pôjde hore na obrúsok a bude hydratovať koreňový systém. Nezabudnite občas navlhčiť servítku rozprašovačom. Maličký bôb vytvorí koreňový systém neuveriteľne rýchlo, v priebehu niekoľkých dní si všimnete výhonok!

klíčenie fazuľa doma  

Zoznámte dieťa so životom rastlín po celý rok! Len musíme dať bokom nejaké miesto vo vašej domácnosti dieťaťu pre zeleninové záhrady a vaše dieťa určite upúta taká vzrušujúca rodinná aktivita.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore