Joseph Pilates: „Rozkvet človeka vie prísť aj po 70-tke a staroba v 100-ke!“ Toto by ste mali určite vedieť

Určite ste už počuli niečo o cvičení s názvom pilates. Zaradzuje sa medzi obľúbené fyzické aktivity, pri ktorých si posilňujete a ponaťahujete svaly, zvýšite ich ohybnosť, pevnosť a zlepšíte svoj krvný obeh. Avšak len málo ľudí vie, kto tento úžasný systém cvičenia vymyslel.

Joseph Pilates, autor pilatesu, nebol vždy vyšportovaný a fit. Narodil sa v roku 1883 v chudobnej nemeckej rodine. Počas detstva trpel viacerými chorobami – astma, krivica a reumatizmus. Niekedy sa stal terčom posmechu svojich vrstovníkov.

йозеф пилатес

Keď sa posťažoval svojmu otcovi, povedal: „Všetci sú strojcami svojho vlastného osudu. Môžeš sa ďalej sťažovať, alebo začneš meniť svoj život.“ Tieto slová sa stali piliermi Josephovho každodenného života.

йозеф губерт пилатес

Po niekoľkých rokoch tvrdého tréningu sa z krehkého chlapčeka stal skutočný športovec. Jeho svlay boli tak dokonale vyvinuté, že si ho začali pozývať ako modela na fotenie. Už počas mladého veku začal Pilates uvažovať o systéme, ktorý by dokázal zdokonaľovať pružnosť a pevnosť tela. Vtedy položil základy pilatesu, ktoré dnes tak zbožňujeme.

йозеф пилатес упражнения

V roku 1912 sa presťahoval do Anglicka, kde pôsobil ako cirkusový gymnasta, robil box a trénoval aj detektívov v Scotland Yarde. Na začiatku prvej svetovej vojny boj zajatý, no aj vtedy dokázal aktívne trénovať.

джозеф пилатес

Vo vojenskom tábore pracoval v nemocnici, kde bol schopný vyvinúť systém cvičení pre pacientov pripútaných na lôžko. Postele boli špeciálne vybavené pružinami, sťahovacími pásmi a podobne. Išlo o prototyp moderných stimulátorov na pilates.

йозеф пилатес биография

V roku 1923 emigroval do Spojených štátov, kde našiel skutočných fanúšikov svojho cvičenia. Jeho hodiny navštevovali aj hollywoodske hviezdy a renomovaní športovci.

джозеф пилатес упражнения

Joseph Pilates zomrel vo veku 87 rokov a ešte aj pred smrťou bola jeho postava ukážková. Aj napriek tomu, že si doprial mnoho neduhov: jedol čo mal rád, pil alkohol a miloval tabak. Koniec koncov, jednotná teória pilatesu neexistuje a pre každého svojho cvičenca mal Jospeh individuálnu metódu.

Dnes cvičenie pilatesu zažíva renesanciu a na základe nových skúsenosti sa formujú aj rôzne/lepšie techniky. Sú jednoduché, zrozumiteľné a vysoko efektívne. Správne pohyby a dýchanie dokážu spevniť svaly v okolí chrbtice a kĺbov, takže človek sa začne cítiť zdravšie a silnejšie.

джозеф пилатес биография

„Ideme do dôchodku a zomrieme pomerne mladí. Rozkvet človeka by sa mal posunúť do veku 70+ a staroba sa k nám priblíži, keď budeme mať 100 rokov! Môžete sa cítiť staro v 30-tke a mlado v 60-tke, pretože každý je tak mladý, ako ohybná je jeho chrbtica.“

джозеф хуберт пилатес

Starajte sa aj vy o vaše telo, ono vám za to neskôr určite poďakuje!

zdroj:takprosto.cc

Chod hore