Pokiaľ na vašom dieťati spozorujete tieto príznaky, okamžite utekajte k lekárovi

Každý rodič, ktorý má potomka v školskom veku, veľmi dobre vie, že je jeho dieťa denne vystavené riziku niektorých infekčných ochorení. Niektoré choroby sú však oveľa závažnejšie než iné. Dnes bude presnejšie reč o slintavke a krívačku, tzv. Chorobou rúk, nôh a úst.

Slintavka a krívačka sú vírusové ochorenia a patrí medzi najnákazlivejšid choroby na svete. Najčastejšie postihujú práve deti. Napríklad v Amerike býva takto chorých viac ako 200 000 detí ročne.

Toto ochorenie je veľmi ľahko prenosné, pretože sa šíri predovšetkým slinami. Takže úplne stačí, keď vás niekto pobozká, niekto vo vašej prítomnosti kýchne a vy následne takto infikovanému človeku podáte ruku.

Ako sme už písali, najviac ohrozené sú deti ale aj seniori alebo ľudia s oslabeným imunitným systémom, čo však neznamená, že toto ochorenie nemôže dostať aj úplne zdravý človek.
Medzi prvotné príznaky patrí bolesť v krku i horúčka, ale hlavnými prejavy slintačky a krívačky sú červené svrbivé škvrny, ktoré sa objavujú na rukách, nohách a v ústach.

Väčšinou toto ochorenie počas jedného alebo dvoch týždňov samo odznie, je však dôležité, aby si takto infikovaný človek vzal na pár dní voľno, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu.

Prevencia proti tejto chorobe je však naozaj jednoduchá, v podstate rovnaká ako u žltačky. Stačí si len počas dňa umývať ruky, hlavne pred jedlom.

zDROJ: HEROVIRAL.COM

Chod hore