Psychológ radí: Vychovať syna treba s láskou. Pravidlá výchovy, ktoré musí poznať každá matka

 

Každý večer hovorím svojmu synovi: „Ľúbim ťa.“ A chlapec, ktorému je 7 rokov, mi odpovedá: „Ja ťa ľúbim viac.“ Niektoré matky majú šťastie, keď majú syna. Spojenie matky a dieťaťa je veľmi pevné, zvlášť u synov, vtedy je výnimočné.

Človek, ktorý robil celý deň nepredstaviteľné vecí – rýchlo behal, nepočúval, jedoval sa, sa večer mení na jemnú a citlivú bytosť, že sa človeku nechce ani veriť. Je to dôležitý moment: je potrebné dať dieťaťu vedieť, že ho máte radi bez ohľadu na to, čo sa deje.

Potom z chlapca vyrastie skutočný muž, nielen silný, zodpovedný a vyhovujúci ženám na tomto svete, ale aj vediaci ľúbiť. Veď hlavné pre muža je byť schopný dávať svoju lásku druhým a aj ceniť ju.

Tieto pravidlá sú známe všetkým matkám, ale aj tí najusilovnejší rodičia by si ich mali pripomínať. Po každodennej márnosti niekedy stiera podstatu toho, čo sa deje – prečo sme v skutočnosti tu a prečo to všetko robíme. Popremýšľajte nad najkrajšími momentami pri výchove svojho syna.

matka a syn

Ako vychovávať syna

  1. Pocity sa menia na slová

Ak chcete pomôcť dieťaťu vyrovnať sa so svojimi emóciami, naučte ho vyjadrovať svoje pocity slovami. Zdravé dieťa je také, ktoré nešetrí svoje emócie, chápe samého seba, je schopné kontrolovať svoje pocity a veci nazýva pravými menami. Emocionálna zdržanlivosť vyvoláva celý rád chorôb. Ukážte príkladom,  ako správne vyjadrovať pocity a ako ich nazývať.

  1. Podpora navždy

Hlavný fanúšik syna je jeho matka. Ona vie všetko o jeho úspechoch i prechmatoch, pamätá si aj tie najmenšie detaily z jeho života. Niekedy sa syn môže hanbiť za svojho fanúšika, ale vždy bude vedieť, že na tomto svete vždy bude človek, pre ktorého bude ten najdôležitejší.

  1. Domáci

Robte domáce práce spolu so synom, naučte ho variť, umývať, utierať prach, starať sa o seba. Určite mu to príde vhod.

  1. Spoločné čítanie. Čítajte knihy spolu!

Ak už dieťa dokáže samo čítať, tak je dobré, aby ste si sadli k nemu a s nim čítali jeho knihu. Príklad dospelého je nákazlivý.

  1. Tanec

Tancujte spolu s dieťaťom a nevysmievajte sa mu pri ťažkých pohyboch. Tanec je spôsob ako spoznať svoje telo lepšie a vyjadriť svoje postavenie prostredníctvom pohybu. Je to výborná terapia pri zlej nálade a strese.

  1. Dobrí ľudia

Okolo je mnoho dobrých ľudí a všetci sú krásni svojim spôsobom. Naučte dieťa byť citlivým k pozitívnym príkladom, hovorte mu o významných vedcoch, bádateľoch, spisovateľoch… Viera v ľudí sa štiepi od detstva. Keď neexistuje, život stráca svoj význam.

  1. Najlepší príklad

Superhrdinom je matka.  Je najmúdrejšia, najkrajšia, najlepšia. Vždy majte na pamäti, že ste ideálom pre svoje dieťa a podľa toho sa aj správajte.

  1. Dobré maniere

Uvoľniť miesto, byť zdvorilým, vážiť si ženy sú užitočné vlastnosti. Oni budú podporovať jeho sociálnu adaptáciu. Vždy poukazujte na zdvorilý príklad.

  1. Viera

Človek musí v niečo veriť. Ak nechcete dieťa vystaviť náboženstvu, naučte ho veriť v dobrotu a spravodlivosť, v karmu. Viera chráni pred osamelosťou a zúfalstvom a bude s dieťaťom na celý život.

chlapec
  1. Neha

Existujú veci, ku ktorý sa treba správať starostlivo a opatrne. Zvieratá, príroda, malé deti i pocity druhých ľudí – skutočný poklad.

  1. Veci

Veci sa ničia, lámu, zašpinia. Matka by mala toto rešpektovať. Namiesto toho, aby vyhrešila svoje dieťa za to, že sa vonku ušpinil, mala by ho trošku korigovať a vysvetliť mu, ako sa má vonku hrať.

  1. Záujmy

Udržiavať vzťah so synom je veľmi dôležitý, preto by sa mala matka zaujímať o to, čo syna zaujíma. Pre matku je to užitočné – naučí sa niečo nové a zostane stále mladá.

  1. Prechádzky

Často sa spolu prechádzajte a užívajte si krásu okolia. Naučte dieťa pochopiť prírodu a užívajte si jej pozorovanie.

  1. Hry

Nie vždy by mal syn vyhrávať, nechajte ho aj prehrať. Je to užitočná skúsenosť a syn sa naučí vnímať svet filozoficky. Nie vždy všetko získa, víťazstvo si treba zaslúžiť.

  1. Pomoc

Nebráňte dieťaťu pomôcť vám, nebojte sa ho požiadať o pomoc. Je to vynikajúci prostriedok pre výchovu múdreho človeka. Tým, že syn sa naučí pomáhať matke, bude sa cítiť užitočný a naučí sa pomáhať aj druhým.

  1. Prax

Na dosiahnutie vynikajúcich výsledkov, je potrebné pracovať! Talent bez práce nič neznamená. Naučte svojho syna, aby bol usilovný a neodchádzal od práce, keď nie je ukončená. Čo sa nepodarilo na prvý raz, určite sa podarí na druhý – tretí pokus.

  1. Otázky

Pokúste sa odpovedať na všetky otázky, ktoré vám zadá vaše dieťa. Zadávajte proti otázky. Dôležité je, aby si dieťa dokázalo nájsť na všetky otázky správne odpovede samostatne.

  1. Otec

Matka by mala umožniť otcovi byť otcom. Pre syna je to autorita a nie je možné ju podrývať. Pre otca je táto úloha dosť ťažká a nie vždy je na ňu pripravený.

  1. Šport

Pre chlapca je to veľmi dôležité. Vyberte mu nejaký šport, ktorý nebude pre neho traumatický, napríklad plávanie. Fyzická sila a zdravie mu pomôžu veriť si.

unsplash.com

  1. Bozkávanie

Dotykový kontakt je veľmi dôležitý ako pre chlapcov, tak aj pre dievčatá. Objímanie, bozkávanie, držanie za ruku – týmto prejavujete svoju lásku. Naučte toto aj svoje dieťa.

  1. Spoločnosť

Berte svoje dieťa na návštevu, cestovanie, všade. Je to neoceniteľná skúsenosť, ktorá bude tvoriť jeho identitu.

  1. Potrebné veci

Nikdy nezabudnite zložiť vreckovky, antibakteriálne mydlo a náplasť do tašky. Bez toho ani z domu neodchádzajte!

Váš syn je poklad vášho srdca, a on o tom musí vedieť. Chlapec sa mení na muža, ale vás bude ľúbiť stále. Aj v tých najťažších momentov si spomeňte, aké máte šťastie.

Povedzte aj druhým matkám o týchto jednoduchých tajomstvách výchovy, ktoré si treba pamätať navždy.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore