Legendárna Československá polievka, ktorú nám robili naše mamičky a babičky

Суп «Чехословацкий»

Každý vie, že polievka by mala byť predprípravou na hlavné jedlo a nezaobídeme sa bez nej na žiadnom nedeľňajšom stole. Sú to práve polievky, ktoré stimulujú činnosť tráviaceho traktu a obsahujú množstvo vitamínov aj živín.

Pripravili sme si pre vás bohatú zeleninovú polievku, ktorej lahodnú chuť a sýtosť si zapamätá celá vaša rodina či priatelia!

Ingrediencie

  • 600 g mletého bravčového mäsa
  • 2 cibule
  • 2 papriky
  • 1 ČL cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 litre vody
  • 600 g bielej kapusty
  • 2 mrkvy
  • 2 paradajky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL masla
  • Kôpor a petržlenová vňať podľa chuti
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Kapustu si dôkladne umyte a nakrájajte. Paradajky zbavte šupky a nastrúhajte ich na strúhadle.
  2. Vezmite si hrniec, vložte do neho 1 PL masla a 1 PL olivového oleja – rozohrejte.
  3. Pridajte kapustu, smažte ju dozlatista, osoľte a dobre premiešajte. Následne dajte do hrnca paradajky, 1 ČL cukru a duste, kým sa tekutina nevyparí.
  4. Vezmite si druhý hrniec, dajte do neho 1 PL masla a 1 PL olivového oleja a nechajte roztopiť. V rozohriatom hrnci si dozlatista osmažte 1 nakrájanú cibuľu, pridajte mäso, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte smažiť, až kým zmes nebude hotová.
  5. Nakrájajte si cibuľu, mrkvy a papriky na malé kocky.
  6. Vezmite si 4-litorvý hrniec, vložte do neho mleté mäso, nakrájanú zeleninu, prilejte vodu a priveďte k varu. Varte kým nebude zelenina hotová, následne nezabudnite osoliť a okoreniť.
  7. Do tohto istého hrnca s vývarom pridajte aj dusenú kapustu, varte a po 5 minútach ochutnajte.
  8. Nakoniec pridajte nasekané bylinky, citrónovú šťavu a varte ešte jednu minútu. Vypnite plameň a nechajte polievku dôjsť ešte ďalších 15 minút. Môžete ju servírovať aj s 1 PL smotany.

Prajeme dobrú chuť!