Pradávny nápoj surica bol našimi predkami považovaný za zázračný. Toto je originálny recept starý niekoľko stoviek rokov

Naši predkovia boli inteligentní ľudia a vedeli, ako udržiavať kontakt s prírodou v prospech ich zdravia. Najcennejšie a najužitočnejšie produkty boli tie, ktoré rástli a vyrábali na území svojho bydliska. My vám dnes prezradíme recept na ruský nápoj menom surica – kombinácia rastlinných odvarov, medu, bobuľovitého ovocia, prírodných mliečnych produktov a pramenitej vody.

Od toho, aké bylinky použijete, bude závisieť budúca vôňa nápoja. Mäta, medovka, harmanček, malinové listy, ríbezle, rebríček obyčajný – dajte svojmu nápoju jedinečnú chuť!

медовый напиток

Bylinky vložte do 3-litrovej nádoby a do jednej tretiny ju naplňte pramenitou vodou. Pridajte 150 g medu, prikryte gázou a položte na svetlo na 2-3 dni. Počas tejto doby sa obsah naplní slnečnou energiou.

медовый напиток в старину

Ovocná zákvaska – nazbierajte si dva poháre prezretých bobúľ – podľa toho, ktoré bobuľovité ovocie máte najradšej. Rozmixujte, pridajte k tomu 80g cukru alebo medu a 125 ml vody.

медовый алкогольный напиток

Pripravenú zmes varte na nízkom plameni a premiestnite do sklenenej uzatvárateľnej nádoby na tmavé miesto po dobu 3-4 dni. Počas tejto doby sa vám vytvorí zákvaska, ktorú potom pridáte do nápoja.

медовый напиток на руси

Prírodný med predstavuje prírodné antiseptikum , ktoré má baktericídne vlastnosti. Pred pridaním do zákvasky by ste ho mali povariť vo vode v pomere 1:1 alebo zohriať vo vodnom kúpeli.

медовые алкогольные напитки

Ak máte možnosť, vyberte si radšej domáci med, pretože tie z obchodu môžu obsahovať náhradné prísady.

Mlieko by malo byť čerstvé (nie práškové či pasterizované) alebo pred-fermentované ako pri výrobe cmaru. Vyberte si vlastné, podľa toho, akú chuť chcete získať: kyslé alebo sladšie.

медовый напиток рецепт

Ingrediencie

  • 18 l pramenitej vody
  • 4,5 kg medu
  • 400 g ovocnej zákvasky
  • 1 l bylinkového odvaru
  • 2 l mlieka

Všetko zmiešajte, rozdeľte do sklenených fliaš, nezatvárajte ich úplne, a nechajte na slnečnom mieste v teple tri dni. Potom nádoby presuňte na temné miesto a nechajte pôsobiť po dobu 20 dní. Toto je potrebná doba na dokončenie procesu fermentácie a separácie sedimentov. Po uplynutí týchto dní bude nápoj pripravený!

медовый напиток с градусами

Pitie surici vám určite nespôsobí opicu či bolenie hlavy, práve naopak, budete plní energie a šťastia!

zdroj:takprosto.cc