Tu všetko, čo potrebujete vedieť o kuracej pečeni! Týchto 10 faktov vás donúti prehodnotiť svoje názory

Je ťažké povedať, prečo vedľajšie živočíšne produkty považujeme za niečo horšie či menej kvalitnejšie. Vo všeobecnosti sa delia do dvoch kategórii: prvú skupinu tvoria obličky, pečeň, jazyk, mozog, srdce, chvosty (jahňacie a hovädzie). Druhá skupina pozostáva zo žalúdka, uší, pľúc a prasacieho chvosta. Ako viete, všetko sa to využíva pri spracovaní na výrobu údenín, konzerv, klobás a paštét.

Najčastejšie si však pripravujeme kuraciu pečeň, ktorá je zdrojom vitamínov, aminokyselín, enzýmov a minerálov. Mnohí ju odmietajú používať s tým tvrdením, že má dve nedostatky: vôňu a chuť. Avšak zbaviť sa ich je veľmi jednoduché. Problém je v tom, že len máločvieme o tom, prečo je kuracia pečeň pre naše telo v skutočnosti prospešná. Poďme to teda napraviť!

всё о пользе куриной печени

Začnime pri základoch – 10 dôvodov, prečo je potrebné konzumovať viac pokrmov z pečene

  • Obsahuje rovnaké množstvo proteínu ako kuracie prsia.
  • Je bohatá na vitamín B, ktorý má pozitívny vplyv na imunitný a obehový systém. Taktiež je bohatá na vitamín A – potrebný pre zdravé oči a pokožku.
  • Je v nej železo, fosfor a horčík. 100 g kuracej pečene obsahuje dennú dávku železa. Ako vieme, železo je priamo zapojené pri tvorbe hemoglobínu.
  • Zlepšuje činnosť tráviaceho traktu.
  • Normalizuje funkciu štítnej žľazy.
  • Stimuluje mozgovú činnosť a zlepšuje pamäť.
  • Normalizuje zrážanlivosť krvi. To je aj dôvod, prečo lekári odporúčajú jesť kuracie pečienky pri kŕčových žilách a trombóze.
  • Uvoľňuje nervový systém a zaisťuje pokojný spánok.
  • Obsahuje metionín, ktorý bráni vzniku rakoviny.
  • Zabraňuje ateroskleróze.

Pre ženy

польза куриной печени для женщин

Kuracia pečeň je užitočná v tehotenstve, pretože obsahuje kyselinu listovú. Tá podporuje správny vývoj plodu, podieľa sa na tvorbe imunitného a obehového systému a zabraňuje vzniku porúch.

Zinok pomáha upraviť hormonálny systém v prípade, že sa počas tehotenstva narušil. A je to práve zinok, ktorý je súčasťou vývoju mužských pohlavných orgánov plodu.

Pre mužov

польза куриной печени для мужчин

Pečeň obsahuje kyselinu pantoténovú ovplyvňujúcu prácu nadobličiek a výrobu testosterónu. Tento hormón zodpovedá aj za mužskú plodnosť.

Počas diéty

польза куриной печени во время диеты

V súčasnej dobe odborníci na výživu radia zaradiť kuraciu pečeň do každého jedálnička. Je veľmi nízkokalorická – 100 g surovej pečene obsahuje 136-138 kcal a smažená 170-173 kcal. Je vhodné ju konzumovať aj pri bielkovinovej diéte, pretože polovicu všetkých kalórii tvoria bielkoviny (58-59%), ďalej sú to tuky (37-38%) a sacharidy (2-3%).

Ešte jeden tip na koniec: nenechávajte pripravenú pečeň aj na ďalší deň, zjedzte ju ešte počas dňa, kedy je pripravená. Ak je pokrm horký, nejedzte ho. Je možné, že surová pečeň bola nekvalitná.

zdroj:sovkusom.ru 

Chod hore