11 chýb, ktoré robia skúsení vodiči. Každá z nich sa môže stať fatálnou

 

Akýkoľvek vodič, ktorý riadi auto, musí pochopiť, že to nie je len pohodlný dopravný prostriedok, ale aj nebezpečná vec, vážiaca asi tonu kovu. Ale stále robia chyby pri riadení.

Mnohí vodiči, aj tí, čo majú skúsenosti, často zabúdajú na jednoduché pravdy. Tieto pravidlá sú základné, ale ich výkon do značnej miery ovplyvňuje bezpečnosť vozidlá na ceste.

Chyby vodičov

  1. Nepozorný vodič

Štatistika: len maličké zameranie sa na mobilný telefón je príčinou 25% všetkých dopravných nehôd. 

chyba vodiča

  1. Noha na spojke

Nie je žiadúce, aby noha vodiča bola stále na spojke, ako si to zvykli mnohí motoristi. Konštantný tlak – zničujúci úder pre tento mechanizmus. 

chyba vodiča

  1. Riadenie bez pohybu

Nepokúšajte sa manipulovať volantom bez pohybu. Robiť to, hoci aj pri minimálnom pohybe osobnej dopravy. 

chyba vodiča

  1. Zostup z brzdy

To vedie k rýchlemu opotrebeniu doštičiek a ako výsledok toho, zlyhanie bŕzd v nesprávnej chvíli.

chyba vodiča  

  1. Tlak v pneumatikách

Ako často meriate tlak v pneumatikách na vašom aute? Skontrolujte optimálny vnútorný tlak – je to dôležitá súčasť každodennej starostlivosti o vaše auto. Nízky tlak spôsobuje rýchlejšie opotrebenie pneumatík, vyššiu spotrebu paliva a dlhšiu brzdnú dráhu. 

  chyba vodiča

  1. Nezapínanie smeroviek

Áno, všetci takto hrešia. A každý vie, že je to zlý zvyk, ktorý spôsobuje dopravnú nehodu. Dokonca, aj keď sa budete nachádzať na prázdnej diaľnici, nezabudnite vždy zapnúť smerovky, aby bolo vidieť všetky zóny za automobilom. 

  chyba vodiča

  1. Nevhodná obuv

Štúdie ukazujú, že až 25% žien a 132% mužov si počas jazdy obúvajú šľapky. A niektoré dámy dokonca si obúvajú topánky na vysokom podpätku. Jeden zlý pohyb a skĺznutá noha z pedála môže spôsobiť nešťastnú nehodu. 

chyba vodiča

  1. Sneh na streche

Leniví vodiči sa neobťažujú umyť si auto a ani omiesť sneh zo strechy. Ale v skutočnosti, v niektorých krajinách hrozí za to pokuta. Veď od čistoty automobilu závisí dobrá viditeľnosť.

  1. Spustený motor

Istý spôsob, ako zabiť motor, ak ho necháte neustále v chode. To platí najmä v zime, kedy sa stroj zohrieva. V takomto prípade sa nevyhnete korózii výfukového potrubia, v ktorom sa kondenzuje vlhkosť.

  chyba vodiča

  1. Neregulované sedadlo  

75% všetkých vodičov sedia nesprávne za volantom. Správne nastavené sedadlo má vplyv na kvalitu jazdy. Bolo zistené, že vo vypätej dopravnej situácii pretrváva dlhšia pozornosť, pokiaľ vodič sedí za volantom podľa všetkých pravidiel.

chyba vodiča

  1. Ruka na riadiacej páke

Mnoho motoristov má vo zvyku upúšťať ruku na riadiacu páku, aj keď to nie je potrebné. Táto akcia spôsobí poškodenie zariadenia a rýchle opotrebovanie. 

chyba vodiča

Mohlo by sa zdať, že sú to jednoduché veci, ktoré sú známe všetkým motoristom, ale kvôli svojej arogancii a podceneniu rizík zanedbávajú tieto dôležité detaily. To často vedie k nehode, poškodeniu, alebo k opotrebeniu častí vozidla.

Buďte opatrní, pretože ste zodpovední nielen za svoj život, ale aj životy cestujúcich. Pripomeňte svojim priateľom o základných pravidlách konania, zakaždým, keď sedia za volantom a nech sa nevystavujú nebezpečenstvu.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore