Ak je aj váš e-mail na tomto zozname, okamžite si zmeňte heslo! Hrozí vám nebezpečie

V jednom z najväčších súborov e-mailov, ktoré sa doteraz objavili, počítačoví experti narazili na zoznam nevyžiadanej pošty obsahujúcej celkom 711 miliónov e-mailových adries. Odhalili aj človeka, ktorý za tým všetkým stojí. Je známy ako Benkow. Známe súbory bsahujú dve samostatné skupiny údajov. Jedna z e-mailových adries, druhá obsahuje adresy a heslá.

Dôležitá vec, ktorú teraz musíme urobiť, je skontrolovať svoj e-mail na adrese hasibeenpwned.com, aby ste zistili, či je aj tá vaša emailová adresa jedna z nešťastných. Stránka je riadená odborníkom na bezpečnosť počítačov, Troyom Huntom. Ako píše na svojich webových stránkach, je to najväčší jednotný súbor údajov, ktorý bol kedy načítaný.

Údaje boli zozbierané strojom známym ako „Onliner Spambot“. Hunt sa ho snaží zastaviť, no zatiaľ neúspešne. Takže, by ste mali skutočne skontrolovať, či je vaša e-mailová adresa v zozname. A čo je dôležitejšie, či vám funguje vaše heslo. Ak zistíte, že bola zlikvidovaná, potom by sme mali vedieť, čo robiť.

Základným krokom je zmena hesla. Toto platí nielen pre danú e-mailovú adresu, ale aj pre všetky ostatné webové stránky, pre ktoré ste pravdepodobne používali toto heslo.

zdroj:iflscience.com

Chod hore