Marinované baklažány si hneď obľúbite. Tento recept som odkukala na dovolenke a varím ho pravidelne

баклажаны

Lahôdka! Pokúste sa pripraviť si baklažán na tento spôsob a určite neoľutujete. Kompletná príprava pokrmu bude trvať 3-5 dní, no už nasledujúci deň si môžete pochutiť na nakladanom baklažáne.

Potrebujete

  • 5-6 baklažánov
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 500 ml vody
  • 100-150 ml 9% octu
  • 5 bobkových listov
  • 8 ks čierneho korenia
  • 4 ks nového korenia
  • 4ks klinčekov
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 1 PL hustého medu
  • 1 PL rastlinného oleja

продукты для маринада

Postup

  1. Nalejte do hrnca 500 ml vody a potom do neho dajte všetko čo je na zozname ingrediencii: ocot, bobkový list, korenie, klinčeky, soľ, cukor, med a rastlinný olej. Priveďte nálev do varu a nechajte vychladnúť.

режем баклажаны

  1. Baklažány by nemali byť prezreté. Zbavte ich šupky a nakrájajte na plátky s hrúbkou 8-10 mm. Aby vám nevadila horkosť, ktorá je v baklažánoch často prítomná, posypte každý plátok soľou a nechajte odstáť 20 min.
  2. Zatiaľ čo sa nálev ochladzuje, vytlačte z baklažánov horkú chuť. Vezmite si strúčiky cesnaku a nakrájajte ich na tenké plátky. Baklažán zbavený prebytočnej vody osmažte na panvici až kým nezhnedne a potom ho nechajte vychladnúť.

баклажаны

  1. Keď baklažán vychladne, vložte ho do nádoby na dlhodobejšie skladovanie. Tak ako na fotografii: vezmite si jeden plátok baklažánu, namočte ho do nálevu, a uložte do nádoby. Na prvú vrstvu následne položte 2-3 plátky nakrájaného cesnaku na každý kúsok baklažánu. Postup opakujte – plátok baklažánu a plátky cesnaku. Takto pokračujte až do konca. Množstvo cesnaku záleží od vašich preferencií.

баклажаны в лотке

  1. V záverečnom kroku zalejte baklažán zvyšným nálevom. Plátky by v ňom mali plávať – budú tak omnoho lepšie. Uzatvorenú nádobu vložte do chladničky.

Podľa receptu budú pripravené od 3 do 5 dní, no môžete ich začať jesť aj skôr. Chuť, bude samozrejme iná. Po prvom dni budú viac nasýtené, na tretí deň budú po pobyte v marináde ešte lepšie. Ručíme vám za to, že do 5. dňa ich už v chladničke nenájdete, pretože si na nich pochutí celá vaša rodina!

Môžete si ich takto naložiť aj na zimu s tým rozdielom, že cesnak budete variť spolu so soľankou. Chutné nakladané baklažány sú vhodné pre každú oslavu ako príjemné predjedlo či príloha k hlavnému jedlu.

Dobrú chuť!

zdroj:takprosto.cc