Slanina je užitočnejšia ako olivový olej! Vedci prezradili, že je to preto že…

Vždy som verila, že olivový olej je jedným z najužitočnejších produktov prírody. Používali sme ho ako súčasť šalátových dresingov, ale aj pri varení rôznych chutných jedál. Ukázalo sa však, taký produkt živočíšneho pôvodu, akým je slanina, by mohol ľahko zvíťaziť nad olivovým olejom.

Fakt, že slanina môže byť užitočnejšia ako olivový olej, bol založený anglickými vedcami z univerzity De Montfort. Vykonali sériu štúdií o účinku rastlinného oleja na ľudské telo.

вред оливкового масла

Výskumníci uviedli, že hoci výhody takého produktu sú dobre známe, pri varení olivového, kukuričného a slnečnicového oleja škodíme svojmu zdraviu. A to je dôvod, prečo sme si pre vás pripravili užitočné informácie, ktoré vám pomôžu najmä vtedy, ak dodržiavate zdravý životný štýl.

Vedci dospeli k záveru, že rastlinný olej je veľmi užitočný len v surovej forme. Pri vyprážaní tento produkt uvoľňuje aldehydy – látky, ktoré majú škodlivý účinok na naše telo.

вред оливкового масла натощак

Autori štúdie uviedli živý príklad: tvrdia, že v rybách varených v rastlinnom oleji (slnečnica, kukurica, oliva) je obsiahnutých 200-krát viac aldehydov, než umožňujú bezpečnostné normy.

Použitie toxických aldehydov v potravinách alebo vdýchnutie týchto toxických zlúčenín vedie k zvýšenému riziku vzniku rakoviny a rôznych srdcových ochorení.

вред оливкового масла при жарке

Najlepšie, čo môžete urobiť pre vaše zdravie, je vzdanie sa slnečnicového oleja. Anglickí vedci tvrdia, že na prípravu jedál je lepšie používať slaninu alebo maslo.

вред от оливкового масла

V prospech tohto záveru hovoria aj výsledky 20-ročnej štúdie, ktorá sa venovala chemikáliám uvoľňujúcim sa pri ohreve rôznych jedlých tukov. Bravčový tuk obsahuje mononenasýtené mastné zlúčeniny, ktoré pri zahrievaní nevypúšťajú toxické látky.

польза сала

Slanina obsahuje polynenasýtenú kyselinu arachidónovú, ktorá obsahuje množstvo užitočných vlastností: má pozitívny účinok na mozog, obličky, srdce a tiež odstraňuje škodlivý cholesterol z krvi. Tento tuk obsahuje veľa vitamínov A, D, E, rovnako ako karotén. Pomáha udržiavať imunitu a zlepšuje celkový stav tela, najmä v chladnej sezóne.

польза сала для организма человека

Vedci tvrdia, že jedlo, opakovane zohrievané v starom oleji získava škodlivé látky, ktoré vznikajú pri rozklade mastných kyselín. Niektoré z nich vychádzajú pomocou pary von, no väčšina stále zostáva v jedle. Tieto aldehydy sú príčinou malígnych nádorov, rovnako ako aj Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby.

Toto je dôvod, prečo anglickí vedci odporúčajú používať na prípravu pokrmov s použitím vysokých teplôt slaninu alebo masť.

Čo uprednostňujete vy? Podeľte sa s nami o vaše názory v komentároch!

zdroj:takprosto.cc