5 pravdivých mini príbehov, prečo je nadmerná starostlivosť o dieťa nie veľmi dobrý nápad

 

Nie je nutné žiť iba pre svoje deti! Mnohé ženy v našom svete sa vzdávajú pohodlia len preto, že sa rozhodnú zasvätiť svoj život svojim deťom. Verte mi, toto deti nepotrebujú.

Často sú výsledkom takejto výchovy rozbité životy, hádky, urážky, nedorozumenia, a tak ďalej. Takýto spôsob života plodí iba smútok a ľútosť…

Prípady nadmernej starostlivosti

Jedna žena vychovávala svojho jediného milovaného syna Vanyu sama. Nevydala sa, takže všetky svoje prostriedky a lásku vkladala do dieťaťa. Kúpila mu byt, zaplatila štúdium. Muž vyrástol a stal sa úspešným človekom. Len teraz mal 50 rokov. Nemá ani ženu ani deti. Až do dnes sa pokúša mame vrátiť nesplatiteľný dlh. Niečo sa asi pokazilo…

Celý život otec Susie pracoval pre ňu. Bola nadané dieťa a on sníval, že keď vyrastie stane sa lekárkou. Prešli roky. Otec pre svoju dcéru  pripravil prihlášky na lekárske fakulty. Ale Susie odmietla a priala si stať sa maliarkou.

pixabay.com

Otec sa preto rozhodol vyhotoviť jej účet a požadoval za všetko zaplatiť. Zahrnul tam všetko, počnúc jedlom a oblečením až po štúdium v súkromnom gymnáziu a krúžky. Už prešlo 30 rokov odvtedy čo sa Susie prestala vídať so svojím otcom…

Matka dievčaťa Iry sa pre svoju dcéru vzdala svojho osobného života. Potom čo sa rozviedla už viac nechodievala na stretnutia s mužmi, pretože nechcela traumatizovať svoju dcéru. Dnes má Ire už 40 rokov. Muža ani deti nemá. Nemôže opustiť svoju matku a usporiadať si svoj osobný život.

V rodine Ivanovcov vždy panovala idyla. Mama, otec, syn Stas a dcéra Kaťa spolu cestovali, oslavovali rodinné sviatky a tak ďalej. Kvôli tomu, že rodičia sa zaujímali len o deti prišli o manželstvo. Keď deti odišli, rodičia sa rozviedli. Kaťa tomu do dnešného dňa nemôže uveriť. Už má 37 rokov, ale ešte stále nie je vydatá. Nechce zažiť rovnaký zvrat udalostí…

Pavol bol neskoré a dlho očakávané dieťa. Mama ho porodila sama a veľmi sa o neho starala. Rozhodla sa cez neho vyplniť si všetky svoje dávne sny. Pavol tak navštevoval rôzne krúžky, učil sa cudzie jazyky a hral na harfe. Dnes má 40 rokov a je rozvedený. Do dnešného dňa nenašiel svoj cieľ v živote a nevie čo chce. Predtým za neho všetko riešila matka. Ona však zomrela a Pavol sa začal opíjať… Jednoducho to nevydržal a zlomil sa.

pixabay.com

A takýchto prípadov je veľa. Pre dieťa je veľmi ťažké byť zmyslom niekoho života. Chce totiž byť nezávislou osobou.

Nežite len pre svoje deti! Nájdite si v živote aspoň jeden ďalší zmysel. Je nutné nezabúdať milovať samých seba a osobitne sa to týka žien. Ak sa vy sama nebudete starať o seba, aký príklad tým dávate svojmu dieťaťu?

Často môžete stretnúť dospelých ľudí, ktorým ich rodičia dali všetku svoju lásku, starostlivosť a materiálne blaho. V ich očiach môžete vidieť bolesť… Dovoľte byť svojim deťom samostatnými, ale súčasne ich pri tom nasmerovávajte správnym smerom. Pýtajte sa ich čo sa im páči, čo radi robia.

Rodičia sú záhradníci. Ich cieľom je polievať kvety, nezacláňať slnko a chrániť pred škodcami. Deti sú kvety. Dokážu sami prejaviť to, čo je v nich najlepšie.

Ak sa vám tento článok páčil, podeľte sa s ním so svojimi priateľmi. Možno majú v tejto veci úplne odlišný názor.

Chod hore